Václav Hudeček už sedmnáct let hledá koncertní mistry

Luhačovice - Mladí, nadějní houslisté cvičí pod vedením houslového virtuose Václava Hudečka už sedmnáctým rokem. Letos se jeho letní akademie zúčastní 18 vybraných mladých talentů včetně dvou cizinců z Paraguaye a Běloruska. Představí se na třech absolventských koncertech a na závěrečném galakoncertu. Hudeček letos poprvé předává zkušenosti i těm, kteří studují u jeho bývalých žáků. Sedmnáctý ročník akademie v Luhačovicích končí tuto sobotu.

Denní rytmus Victorie Chrapenko je teď každý den stejný. „Vždycky ráno vstávat - cvičit, pak oběd, zase cvičit. Vlastně to je opravdu celý můj život,“ svěřila se mladá běloruská houslistka, která, stejně jako několik dalších, dostala příležitost trénovat pod vedením českého houslového mistra Václava Hudečka. 

Václav Hudeček v Luhačovicích vychovává už druhou generaci houslových virtuosů. Právě u jednoho z bývalých absolventů mistrovských kurzů studuje i Victorie Chrapenko. Jiří Vodička, dnes vážený profesor v Praze, absolvoval tentýž kurz jako mladá houslistka, jen před jedenácti lety. 

„Je to trošku smutné, protože si člověk uvědomí, že stárneme, že život jde opravdu strašně rychle dopředu. Ale mám z toho radost, protože vzpomínám, jak sem přijely malé dětičky - Jiří Vodička dvanáctiletý a dneska vážený profesor,“ svěřil se Hudeček. 

Z osmnácti studentů letošní akademie přibližně třetina studuje u bývalých Hudečkových žáků. Generace se vyměnily, Václav Hudeček ale zůstává. S kurzy rozhodně přestat nehodlá, předávat zkušenosti chce, dokud bude zájem. A ten rok od roku roste. 

NO COMMENT: Akademie Václava Hudečka (zdroj: ČT24)

Do Akademie Václava Hudečka se hlásí studenti konzervatoří, vysokých hudebních škol, ale i základních uměleckých škol. Kurzů se mohou zúčastnit i ti, kteří už mají studium za sebou. Kritériem pro přijetí je schopnost nastudovat a veřejně zahrát na pódiu před obecenstvem skladbu světového koncertního repertoáru. 

„Letos budou v Luhačovicích v převaze dívky, kterých bude 14. Nejmladší účastnici je 11 a nejstarší 22 let,“ uvedla ředitelka Sdružení Václava Hudečka Miroslava Krumpolcová. Za uplynulé ročníky prošlo akademií na 300 houslistů. Řada z nich studuje v zahraničí, jsou koncertními mistry, profesory nebo dokonce září na světových pódiích. 

Vítězkou minulého ročníku se stala Markéta Říhová
Zdroj: ČT24/Akademie Václava Hudečka

„Mezi úspěšné patří například koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček nebo host filharmonických orchestrů doma i v zahraničí Jan Mráček, který je druhým rokem asistentem pana Hudečka v Luhačovicích,“ dodala Krumpolcová. 

Program letošní Akademie Václava Hudečka najdete zde.

Nejlepší účastníky kurzů čekají hodnotné ceny v čele s mistrovskými houslemi. Předány budou na závěrečném galakoncertu v pátek 9. srpna. Návštěvníci se kromě vystoupení účastníků kurzu mohou těšit i na renomované interprety. Závěrečný galakoncert se podobně jako zahájení koná v kulturním domě Elektra.  

Letní akademie je v Luhačovicích tradicí 

Akademie Václava Hudečka, dříve známá například pod názvem Letní houslové kurzy, se poprvé konala v roce 1997. Od roku 1999 se každé léto do Luhačovic sjíždí mladí talentovaní houslisté, kteří mají možnost dva týdny studovat pod taktovkou uznávaného houslového virtuosa Václava Hudečka. Tradičně získá nejlepší účastník každého kurzu mistrovský nástroj a spoluúčinkování na turné s Václavem Hudečkem. 

Od roku 2008 je součástí akademie i mezinárodní hudební festival Svátky hudby, na němž vystupují vítězové předešlých ročníků. Další koncerty odehrají sami účastníci aktuálního ročníku letní školy.

Václav Hudeček

Letos šedesátiletý rodák z Rožmitálu pod Třemšínem Václav Hudeček patří mezí přední české houslové virtuosy. Svoji hvězdnou kariéru odstartoval v roce 1967, kdy v pouhých 15 letech vystoupil na koncertu v Londýně s Royal Philharmonic Orchestra. O den později ho slyšel legendární David Oistrach, předpověděl mu velkou budoucnost a nabídl mu pedagogickou pomoc. Od roku 1970 až do Oistrachovy smrti v roce 1974 byl Hudeček žákem tohoto velkého mistra.

Od svého londýnského debutu vystupoval po celém světě na nejprestižnějších pódiích – od Carnegie Hall až po operu v Sydney. Koncertoval s nejlepšími světovými orchestry jako Berliner Philharmoniker, Cleveland Symphony Orchestra či Moskevskou státní filharmonií. Jeho nahrávka Vivaldiho Le Quattro Stagioni s dirigentem Pavlem Koganem je od roku 1992 stále nejúspěšnější produkcí v České republice a interpret za ni obdržel zlatou, a v roce 1997 i platinovou desku. V roce 2007 mu prezident republiky Václav Klaus udělil vyznamenání za zásluhy o stát v oblasti kultury a uměni.

Zdroj: Akademie Václava Hudečka

Vydáno pod