Milan Pitlach vystavuje fotografie z Číny inspirované hudbou Ravela

Ostrava - Světově uznávaný architekt a fotograf Milan Pitlach, který se loni představil v Ostravě jako architekt, nyní vystavuje v ostravské Industrial Gallery fotografie. Cyklus Kašpar noc je inspirovaný hudbou Maurice Ravela, jeho stejnojmenným klavírním triptychem. Fotografie vznikly v Šanghaji v Číně, kde tento rodák z Česka, jenž v osmdesátých letech emigroval do Německa, mimo jiné působil.

„Z krámku v ulici Fuxing Lu, kde jsem si po tuctech kupoval CD s klasickou hudbou, jsem si jednou přinesl disk vložený do přeloženého kusu papíru, písmena psaná latinkou označovala hudbu na něm zaznamenanou jako Koncert pro klavír a orchestr G-dur od Maurice Ravela a klavírní skladbu Gaspard de la Nuit téhož autora v podání Marthy Argerich,“ vzpomínal Pitlach, jak se poprvé dostal ke Kašparu noci. „Ta hudba mi přišla jako zjevení. Ne proto, že jejím inspiračním zdrojem byla stejnojmenná knížka Aloysia Bertranda, kterou mám rád kvůli krásným obrazů, jichž je plná. To, čím mne kompozice oslovila, byla nesmírně bohatá hudební faktura,“ popisoval Pitlach.

ing. arch. Milan Pitlach
Zdroj: ČTO/Josef Zajíc

Ravelovu hudbu od té doby poslouchal často a pod jejím vlivem také v Šanghaji fotografoval. „Když si prohlížel fotografie, které tehdy udělal při procházce večerní Šanghají, napadlo ho, že odpovídají Ravelově hudbě. Byly to fotografie vody, obojí mu přišlo velmi prchavé a stejně tak barevné,“ vysvětlovala kurátorka Industrial Gallery Hana Mikulenková. Tak vznikla fotografická série Kašpar noci, která má tři části. První tvoří právě fotografie vody, druhou poskládal z temných a statických kontrastních fotografií ze svých archivů, ve třetí části, která se ovšem do malé ostravské galerie nevešla, použil barvu. „Pokud v první části cyklu stacionární kamera snímá pohybující se předmět, v poslední části je tomu naopak - stacionární předmět je snímán pohybující se kamerou,“ přiblížila Pitlachův koncept kurátorka.

Petlachova výstava v Industrial Gallery v Zahradní ulici potrvá do konce srpna.

Milan Pitlach

Milan Pitlach se narodil v roce 1943 v Kroměříži. Absolvoval České vysoké učení technické v Praze. V osmdesátých letech emigroval do Německa. Později působil v Londýně, několik let pracoval v renomovaném ateliéru O. M. Ungerse v Kolíně, v poslední době žil v Číně. Jako architekt se zaměřuje na obytné a polyfunkční komplexy a urbanistické projekty. Za své práce získal řadu ocenění. V Česku publikuje fotografie a texty mimo jiné v Revolver Revue.

Vydáno pod