AVÍZO: Křivořezání na Křivoklátě

Řezbáři v těchto dnech obsadili nádvoří státního hradu Křivoklátu. Již poosmnácté se zde v termínu od pondělí 5. 8. do neděle 10. 8. koná tradiční řezbářské sympozium Křivořezání. Tématem letošního ročníku jsou motivy ze Starých pověstí českých. Sympozium zde probíhá až do soboty 10. srpna, kdy vyvrcholí celodenním programem a večerním představení slavné televizní komedie „Světáci“.

Osmnáctého ročníku se účastní celkem 28 řezbářů, mezi nimiž jsou i tři ženy. Až do soboty 10. 8. budou na dolním hradním nádvoří pod širým nebem tvořit svá díla, která budou následně umístěna v budově Purkrabství. Díla při sympoziu vytvořená totiž následně obohatí místní řezbářskou expozici „Vstupte s námi do obrazu“. 

Model Staroměstského orloje

Bezesporu nejzajímavějším exponátem je model orloje, který zde po několik let tvořil řezbář Pavel Balcar. Použitý materiál je lipové dřevo, jen hodinový stroj je z tvrdých dřev.

Hodinový stroj, který je v modelu k vidění, pohání závaží na laně, podle původního pohonu, který v orloji byl. Dalším mechanismem, který je zpracován do nejmenšího detailu, je čtyřiadvacetník. Ten slouží k pootáčení vnějšího „staročeského“ ciferníku, který má po obvodu 24 gotických číslic, a to tak, aby bylo možno odečítat staročeský čas, v němž den začínal západem Slunce. Tento čtyřiadvacátník není původní, ale byl sestaven v padesátých letech 20. stol. Detailně je zpracován také mechanismus otáčení apoštolů a všech 12 figurek je vyřezáno i se svými atributy. Na model je použito více než 1500 kostiček a skládá zhruba z 2000 dílů. Výška modelu je 86 cm.

Raritou letošního Křivořezání je řezbář Jan Baxa, který na tuto akci dorazil automobilem Škoda Tudor s rokem výroby 1948!  Překrásně zrenovovaným strojem se můžete pokochat na hradním nádvoří. 

Ve středu 7. 8.  sympozium zpestří svým vystoupením Divadlo Na Vísce Hořovice. V pátek 9. 8. a v sobotu 10. 8. dolní nádvoří hradu ožije slavnou televizní komedií v divadelním ztvárnění „Světáci“.

V sobotu 10. 8. bude vypraven zvláštní parní vlak tažený lokomotivou Šlechtična s odjezdem v 9:03 z Prahy Braníka.

Luděk Frencl, Křivoklát

http://www.krivoklat.cz/kulturni-prehled/kalendar-akci/krivorezani-18-rocnik-setkani-rezbaru-138_214cs.html

Vydáno pod