Stromy u stadionu Zbrojovky zkontrolují už zítra

Brno – Brněnský magistrát nechá zkontrolovat a ošetřit stromy u městského stadionu. Část topolu v neděli při bouřce zranila čtyři diváky na fotbalovém zápase. Magistrát se od té doby pře s městskou částí Královo Pole, kdo měl údržbu plochy na starosti.

„My se jako statutární město Brno nezříkáme odpovědnosti za to, co se stalo. V podstatě jenom zjišťujeme, kdo měl pozemek ve správě. Je potřeba zajistit zbytek pozemku, ostatní topoly i torzo topolu, ze kterého ta větev spadla. A to co nejrychleji,“ uvedl tajemník Magistrátu města Brna Pavel Loutocký. 

Magistrát se po dvoudenním váhání a dohadování s královopolskou radnicí rozhodl začít jednat. Stromy u stadionu prohlédnou odborníci. Kde to bude nutné, přijde na řadu řezání. „Využijeme naší příspěvkové organizace Veřejná zeleň, která provede odborný zásah,“ dodal Loutocký, podle kterého kontrola stromů začne už zítra. 

Hovoří tajemník Magistrátu města Brna Pavel Loutocký (zdroj: ČT24)

Nehoda, při které topol zranil čtyři fanoušky, totiž odhalila, že o stromy se několik let nikdo nestaral. Problém pravděpodobně vznikl před lety. Při převodu stadionu do správy fotbalovému klubu město na přilehlé pozemky zřejmě zapomnělo. „Mám ten pocit, že pozemek přiléhá ke stadionu, ale zřejmě nebyl předmětem nájemní smlouvy. Ale toto bude objektivně zjištěno naším odborem kontroly,“ dodal Loutocký. 

Jedna žena stále leží v nemocnici 

Neštěstí se stalo v neděli během utkání brněnské Zbrojovky proti Spartě. Před bouřkou se zvedl silný vítr, jehož nápor nevydržel jeden z topolů. Ulomená část stromu spadla mezi diváky, čtyři z nich zranila. Jedna vážně zraněná žena stále leží v nemocnici. „Stav je i nadále vážný, v tuto chvíli nicméně stabilizovaný a paní se daří docela dobře,“ potvrdila mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová. 

Brněnské úřady se nejdříve nemohly shodnout, který z nich byl za údržbu stromů u městského stadionu v ulici Srbská odpovědný. Podle osloveného dendrologa přitom měl být strom už dávno pokácený. Magistrát tvrdí, že o plochu se má starat městská část Královo Pole, tamní radnice zase tvrdí, že stromy spadají pod magistrátní Odbor školství. 

Viníka hledá i policie. „Případu se stále věnujeme. Zjišťujeme další skutečnosti, včetně té, kdo je zodpovědný za údržbu,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Straková. 

Fotbalový klub chce zraněné fanoušky alespoň symbolicky odškodnit. „Klub v pozici toho, kdo organizoval utkání, se k tomu postaví čelem. Na druhou stranu je třeba říci, že je to bohužel výpověď i o tom, v jaké situaci se momentálně fotbalový stadion v Brně nachází,“ uvedl místopředseda představenstva klubu Zdeněk Kudela a poukázal tak na to, že stadion není zastřešený.