Orlí mládě Anežka hledá odvahu poprvé vzlétnout

Libavá - Vzácné mládě orla skalního, prvního, které se vylíhlo v Česku po více než sto letech, asi každou chvíli poprvé vylétne z hnízda. Je to samička, narodila se na konci května ve vojenském prostoru Libavá v Oderských vrších a dostala symbolické jméno Anežka. „Může vzlétnout každým dnem, každou hodinu. Hledá odvahu, je to samice, tak to jde trochu pomaleji,“ řekl manažer unikátního projektu Návrat orla skalního do České republiky Petr Orel ze Záchranné stanice v Bartošovicích na Moravě.

Orlí hnízdo na vysokém jehličnanu je pod kontrolou ochránců, neustále ho snímají malou kamerou. V týmu, který hnízdění sleduje, je také specialista na přírodopisné filmy Enrico Gombala, který natáčí vývoj této nadějné orlí rodiny. Poslední díl seriálu je z 27. července. „Anežka je pořád na hnízdě, už občas přeskočí i na některou z větví u hnízda, ale vypadá to tak, že vylétnutí ještě na pár dnů odloží,“ komentoval záběry ornitolog Petr Orel. „Nemá ještě zcela dorostlá velká péra v křídlech a rýdováku, v obou případech chybí ještě minimálně pět centimetrů,“ konstatoval před asi deseti dny. Dnes už je Anežka podle něho schopná vylétnout.

Orlí rodinka: Natočil Enrico Gombala a Studio NATURA-TV

Deník orlí rodinky (zdroj: ČT24)

Odvážný pokus vrátit orla skalního do Česka začal před sedmi lety. Ochránci vypouštějí orlí mláďata ze Slovenska do Moravskoslezských Beskyd s nadějí, že by mohli v této oblasti zahnízdit. Někteří se jim ztratili, jiné zabili, zastřelili nebo otrávili lidé. Úspěšně se to podařilo teprve letos.

I rodiče Anežky zvané Česká jsou ze Slovenska. Samice jménem Libavá se narodila v Nízkých Tatrách, samec Slávek je z Malé Fatry. Lokalita Libavá je podle Petra Orla pro hnízdění velmi vhodná, protože tam mají ptáci klid. „Po dva roky nám tam hnízdil pár, který potom zmizel. Tato dvojice na ně navázala,“ řekl Orel.

České země byly v minulosti domovem orla skalního i mořského. Orla mořského se podařilo po jeho vyhubení navrátit do krajiny, u orla skalního se o to právě pokouší Petr Orel se skupinou předních odborníků. „Jsme přesvědčeni, že repatriace mláďat je jedinou cestou k obnovení hnízdní populace orla skalního u nás. Je vědecky potvrzeno, že jsou přísně vázáni na místo svého narození a nově vzniklé páry obsazují hnízdní teritoria výhradně v blízkosti rodičovského páru,“ vysvětloval Petr Orel.