Na pracovišti může být i devadesát stupňů – třeba ve sklárně

Jižní Morava, Zlínsko – Rekordně teplé a suché léto vrcholí. Koupaliště nebo pláže hlásí od začátku prázdnin nejvyšší návštěvnosti za posledních několik let. Tisíce lidí k nim vyhnaly i dnešní teploty, blížící se na některých místech až ke čtyřicítce. Naopak některé profese se mění doslova ve žhavé peklo - například pro skláře v Květné.

Pec ve sklárnách v Květné je rozpálená na 1250 stupňů. Před horkem se tu neutíká, jediná možná cesta je snažit se vydržet a soustředit se na práci. „Už jsme na to teplo zvyklí, nic jiného nám nezbývá,“ svěřil se Josef Adámek. 

Posadit se na židli sklářského mistra je zážitek – nalevo i napravo pece, otevřený oheň přímo u židle. „Ono to vypadá špatně, ale ve skutečnosti je to ještě horší,“ řekl sklář Martin Guriča. Teploměr ukazuje 61 stupňů, u pece je ale až 98 stupňů. 

Za směnu vypijí skláři minimálně 5 litrů vody, v pravé poledne mají nárok na teplotní přestávku navíc. 

NO COMMENT: Práce ve sklárně v Květné (zdroj: ČT24)

O poznání příjemnější pracovní prostředí mají například úředníci brněnského magistrátu, ani tam ale nelze mluvit o ideálních podmínkách. „Naše budovy nejsou vybaveny klimatizací, snažíme se zlepšit situaci například tím, že nasazujeme ventilátory,“ uvedl tajemník Magistrátu města Brna Pavel Loutocký. 

Problémy jsou například na živnostenském odboru. „Budeme se snažit dostat do plánu investic zlepšení buď klimatizací, nebo nějakým opláštěním těch prostor. Ten problém ale není žádná novinka. Když přijdou vedra, začne se o tom mluvit. Návrh na zlepšení může existovat, ale nemusí být posunut dál v rámci investičního procesu,“ vysvětlil Loutocký.

  • Práce skláře je náročná hlavně v létě zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4928/492756.jpg
  • Skláři mají v horku nárok na pauzu navíc zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4928/492759.jpg
  • Skláři chladí halu tím, že kropí podlahu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4928/492755.jpg
  • Práci se žhavým materiálem zhoršují vysoké teploty venku zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/50/4928/492758.jpg

Koupaliště už vydělala víc, než za loňskou sezónu 

Že lidi ve vedrech táhnou koupaliště, není žádným překvapením, letošní návštěvnost je ale rekordní. Například na koupaliště ve Slavkově u Brna zavítalo během deštivého června 5 300 lidí, za červenec a část srpna hlásí koupaliště přes 27 tisíc návštěvníků. Rekordmanem regionu je znojemské koupaliště s 65 tisíci návštěvníky. 

Některá koupaliště mají už teď větší návštěvnost než loni za celou sezonu. Ve zmíněném Slavkově i přes slabý červen přivítali už o 4 tisíce lidí víc, než loni za celé léto. Stejný trend hlásí i brněnská Kraví hora nebo Hustopeče. Všichni provozovatelé se shodují, že letošní návštěvnost bude vyšší v řádu tisíců.

Návštěvnost koupališť

Brno – Riviéra            63 065

Brno – Zábrdovice      27 157

Brno – Kraví hora       53 000

Hustopeče                30 000

Znojmo                    65 000

Hodonín                   59 000

Slavkov                   27 210

Zdroj: ČT

Plno je ale i na přírodních koupalištích a nádržích. U Brněnské přehrady to téměř celý červenec vypadá jako v přímořském letovisku. Kdo může, utíká z rozpáleného města právě sem. Téměř prázdno je naopak u rybníka Olšovec na Blanensku. Na rozdíl od Brněnské přehrady, kde je voda stále dobrá, tam hygienici vyhlásili kvůli přemnoženým sinicím zákaz koupání. Na všech ostatních přírodních koupalištích v Jihomoravském kraji se podle hygieniků koupat dá, jen na Vranovské přehradě a Nových Mlýnech se kvalita vody v posledních dnech o něco zhoršila.

Téma končící vlny veder v UVR (zdroj: ČT24)