Písničkář Hutka dostane odškodnění za šikanu StB z roku 1977

Praha – „… a podle litery paragraf šavle, teď dumej o právu, Havlíčku, Havle.“ Slova z písně rozzuřila komunistické tajné policisty tak, že si pro jejího autora, Jaroslava Hutku, přijeli v pět ráno do jeho pražského bytu. Psal se rok 1977 a StB pořádala hon na všechny, kdo měl něco společného s právě založenou Chartou 77. Komunisté drželi Hutku dva dny za mřížemi a vyslýchali ho, co to vlastně zpívá. Nyní Ústavní soud rozhodl, že má kvůli tomu zpěvák nárok na rehabilitaci.

Tajná policie tehdy Jaroslava Hutku bedlivě sledovala. V písemné zprávě o jeho vystoupení na fakultě jaderné fyziky ze dne 28. Dubna 1977 se uvádí: „V písni o Karlu Havlíčku Borovském tohoto ztotožňuje s Václavem Havlem.“ Všimli si také, že v písničce naráží i na práci jich samých.

Jaroslav Hutka, písničkář

„Odvezli mne do Bartolomějské v Praze a ptali se mne, o čem je písnička Havlíčku, Havle. Pořád dokola.“

Tajná policie si tehdy zapsala, že Hutka zpívá v narážkách i na orgány StB. Autor ale tvrdil, že jde o rakouské příslušníky, kteří zatýkali Karla Havlíčka Borovského, a vysvětlil, že jménem „Havel“ se pojmenoval sám Borovský v jednom ze svých textů. „Jeli si to do knihovny ověřit,“ řekl Hutka. Nakonec mu museli dát za pravdu a po dvou dnech ho propustili.

Hutka: Celkem jsem si přilepšil o 104 koruny měsíčně

Rehabilitaci prý Hutka požadoval z principiálních důvodů, přesvědčil ho k tomu jeho advokát. Soudy nižších instancí podle MF Dnes Hutkovy požadavky odmítaly s tím, že byl zadržen kvůli výtržnictví, a nikoli z politických důvodů. „Orgány totalitního státu účelově kvalifikovaly údajnou protiprávní činnost zadržených nikoli jako trestný čin politický, nýbrž jako běžnou kriminalitu, aby zůstal skryt skutečný politický důvod represe,“ uvedla ale ústavní soudkyně Michaela Židlická.

Soudy se musely Hutkovou žádostí zabývat opakovaně. V roce 2011 Městský soud v Praze sice uznal, že Hutka byl nezákonně zbaven osobní svobody, žádost o soudní rehabilitaci ale zamítl. Trestný čin výtržnictví, který byl formálním důvodem zadržení, totiž není výslovně uveden v rehabilitačním zákoně. Ústavní soud pak loni v prosinci nařídil nové projednání Hutkovy žádosti u Městského soudu v Praze, tehdy s odůvodněním, že nelze jen formalisticky vycházet z dobové právní kvalifikace a z materiálů tehdejších vyšetřovatelů.

Nakonec se to ale podařilo. Navíc je to už podruhé, co podobný spor Hutka vyhrál. Tehdy šlo také o dvoudenní nezákonnou vazbu.

  • „Mně to přineslo, že mám k důchodu více o čtyři koruny měsíčně. Až teď nám Nečasova vláda nově přidala sto korun,“ řekl písničkář.

Otevřel tím cestu k odškodnění dalším lidem pronásledovaným komunistickým režimem. Letos v létě třeba vysoudil rehabilitaci za dvoudenní zadržení i teatrolog Petr Pavlovský – Fiala.

Vydáno pod