Slamění panáci jsou upozorněním pro kamiony

Podolí – Na křižovatce u obce Podolí na Brněnsku vyrostli obří slamění panáci. Cedulka TIR, kterou drží v rukou, ukazuje, že jejich autor chtěl poukázat na kamiony v obci. Ty podle místních do Podolí spíš zabloudí na cestě do skladů a firem na okraji Brna.

Dva slamění panáci – větší a menší – vyrostli na křižovatce u obce Podolí, aniž by někdo z místních postřehl, kdo je jejich autorem. Při dnešní anketě v obci totiž nikdo nevěděl, kdo má panáky na svědomí. Přesto se místním líbí. 

Postavičky drží v ruce cedulku s nápisem TIR. Tentokrát zřejmě není jejich smyslem upozornit na hustou tranzitní dopravu, přes Podolí se totiž nikam dojet nedá. „Spíš sem kamion zajede, otočí se, někdo mu řekne kam jet a už je zase pryč. Většinou je sem omylem zavede navigace,“ řekla jedna z místních obyvatelek. „Zrovna včera parkoval kamion docela dlouho přímo nám před domem. Spíš sem zabloudí, když hledají firmy nad Slatinou,“ potvrdila další žena. 

Sociální pracovníci vstoupili do pyžamové stávky

Nejedná se o první netradiční protest, který má poukázat na závažný problém. Například v roce 2011 recitovali a zpívali herci brněnského Hadivadla společně se studenty JAMU kanálovým výpustím a poklopům. V hodinovém happeningu tak chtěli upozornit na plánované škrty v kultuře. Kolemjdoucí oslovovali hesly jako Kulturu kanálům! Kanalizaci kultuře! Za kanál kulturní! Právě rozsáhlá a nákladná oprava brněnské kanalizační sítě byla důvodem pětinových škrtů v příspěvkových organizacích města. 

V roce 2008 zase po celé republice vstoupily stovky pracovníků sociálních center do pyžamové stávky. Na Zlínsku netradiční pyžamový happening podpořilo centrum Sluníčko.

  • Divadelníci kvůli škrtům v kultuře zpívali pro kanály zdroj: ČT Brno
  • Lidé v Bosonohách chtěli upozornit na nadměrnou dopravu zdroj: ČT Brno