Dva muži pěstovali v Rohatci marihuanu

Brno – Policistům se podařilo odhalit dvě pěstírny marihuany v Rohatci na Hodonínsku. Dva muži tam pěstovali rostliny konopí od semínek až po dvoumetrové rostliny. Drogou několik let zásobovali nejen jižní Moravu, ale i Slovensko. Policisty na stopu přivedl extrémně velký odběr elektřiny.

„Kriminalistům se po několikaměsíčním vyšetřování podařilo odhalit dvě pěstírny marihuany v rodinných domech v Rohatci na Hodonínsku, které zásobovaly nejen jižní Moravu, ale i Slovensko,“ uvedla policejní mluvčí Petra Vedrová. 

Začátkem týdne kriminalisté zadrželi a obvinili dva muže ve věku 41 a 47 let. „Jsou obviněni z přečinu nedovolené pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku. Oběma mužům za to hrozí až tříletý pobyt za mřížemi,“ potvrdila Vedrová s tím, že muži si na rozhodnutí soudu počkají na svobodě. Muži se podle mluvčí sice navzájem znali, svůj „byznys“ ale vedli každý zvlášť. 

Při domovních prohlídkách našli kriminalisté v domě i na zahradě rostlinky konopí ve všech vývojových stadiích – od semínek až po téměř dvoumetrové rostliny. „Nechyběla ani úroda z nedávné sklizně, usušená a uskladněná v pytlích. Rostlin, zajištěných při dvou domovních prohlídkách, bylo na 250 kusů,“ upřesnila Vedrová. Pokud by pachatelé sklidili a usušili i další várku, nastřádali by doma celkem zásobu téměř deseti kilogramů sušeného konopí ve statisícové hodnotě. 

„Obvinění se této činnosti věnovali řadu let. Pěstírny byly vybavené špičkovou technikou včetně klimatizace a osvětlení. S tím je spojená také vysoká energetická náročnost, která ovšem u obou mužů kontrastuje s oficiální roční spotřebou odběrných míst,“ uzavřela mluvčí s tím, že policie prověřuje i podezření z krádeže elektřiny.