Na Moravě opět hromy a blesky, Vysočinu spláchne déšť

Praha – V Pardubickém kraji, na Vysočině a na Moravě hrozí po poledni další bouřky. Ojediněle je mohou provázet přívalové deště, nárazový vítr a kroupy. Výstraha mteorologů platí do sobotní 2. hodiny ranní. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal také výstrahu předvydatným deštěm na Vysočině, platí od dnešních 10.30 do sobotního rána.

Sluneční brýle dnes můžeme nechat doma – bude totiž oblačno až zataženo. Na Moravě a ve Slezsku se během dne objeví bouřky, hrozí i přívalové deště nebo kroupy. Vítr povane rychlostí až 25 m/s. Nejvyšší teploty v Čechách budou dosahovat hodnot 19 až 23 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku 24 až 29, na jihovýchodě Moravy až 33 stupňů.

V noci bude většinou zataženo, místy se objeví vydatný déšť. K ránu by ale měly srážky ustávat a ubývat oblačnost.

Déšť
Zdroj: ČTK/DPA/Victoria Bonn-Meuser

V sobotu by mělo být povětšinou polojasno jen ojediněle přeháňky. Morava a Slezsko se ale oblačnosti a občasného deště nevyhnou. Nejvyšší teploty přes den dosáhnou 21 až 25 stupňů Celsia. 

Meteorologové upozornili, že přívalový déšť z bouřek může ojediněle vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst a sklepů.