ODS vyloučila Hrdličku, Úlehlu i Floriána

Praha/Zlín - Vedení ODS vyloučilo ze strany lobbistu Tomáše Hrdličku a dále poslance Jana Floriána a Tomáše Úlehlu. Dva poslanci ve středu nehlasovali proti vládě Jiřího Rusnoka, čímž porušili dohodu bývalé koalice. Za jejich postupem měl stát právě Hrdlička. Florián na členství už ve čtvrtek sám rezignoval. Jeho vyloučení, stejně jako vyloučení Hrdličky, přesto navrhla pražská ODS. Návrh, aby stranu opustil také Úlehla, vzešel z jeho domovské zlínské organizace. Vyloučení Hrdličky a Floriána navrhla regionální rada ODS. Ta zároveň vyzvala oblastní sdružení Prahy 13, aby pozastavilo nebo ukončilo členství Jany Nagyové. Pokud se tak nestane, regionální rada Nagyové členství zruší.

Místní rada ODS ve Zlíně ráno navrhla zrušit Tomáši Úlehlovi členství ve straně. Důvodem má být to, že při úterním hlasování o důvěře Rusnokově vládě na rozdíl od svých spolustraníků opustil sál. Tím podle zlínské buňky porušil stanovy.

„Návrh předložím a rada rozhodne,“ uvedl předseda ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš. Podle něj o návrhu na vyloučení poslance „nebylo pochyb“. S Úlehlou o tom Lukáš nemluvil. „Nebylo o čem mluvit. Jeho obhajoba je pro mě bezvýznamná. Ať si to zodpoví před svým svědomím,“ doplnil.

Na postoji k Úlehlovi se prý všech devět členů místní rady sdružení shodlo. „Vzhledem k důležitosti a významu hlasování, tím že nehlasoval, jasně vyjádřil svůj postoj a vztah k ODS,“ míní šéf místního sdružení ODS ve Zlíně Miroslav Chalánek.

Úlehla chce činit kroky, aby ho strana vzala zpět

Již ve středu byl sice vyloučen z poslaneckého klubu ODS, ve straně prý ale zůstává a hodlá nadále zastávat její program. „Pokud by se tak stalo, budu to považovat za velkou křivdu,“ řekl k případnému vyloučení ze strany. Nejednal prý v rozporu s rozhodnutím strany a do jiného politického uskupení přestupovat nechce.

Úlehla uvedl, že po případném vyloučení „bude činit kroky k tomu, aby byl přijat zpět“. Vedení strany prý o jeho kroku vědělo. Že by porušil jednotu 101 poslanců bývalé koalice, se nedomnívá, protože ta se podle něj vztahovala k podpoře kandidatury Miroslavy Němcové (ODS) na premiérku. Podle spekulací médií ovlivnil poslance člen pražské ODS a lobbista Tomáš Hrdlička. Úlehla však takové spojení odmítá.