Česká osmnáctka na Hlinkově memoriálu slaví, po osmi letech opět vybojovala medaili

Břeclav - Česká osmnáctka v souboji o třetí místo porazila Rusy těsně 3:2 a může se na Memoriálu Ivana Hlinky radovat z turnajového bronzu. Vyrovnaný duel přitom rozhodla až branka Lukáše Vopelky pětaosmdesát sekund před koncem normální hrací doby. Tradiční turnaj, který se hraje v Břeclavi a Piešťanech, ovládli pošesté za sebou hráči Kanady, ve finále deklasovali Američany 4:0.

Svěřenci trenéra Jakuba Petra v pátečním semifinále prohráli s Američany, když zámořští hráči duel rozhodli ve třetí části. Dnes Češi naopak v poslední dvacetiminutovce rozhodli o své výhře. V rozmezí osmdesáti sekund ve druhé části si vypracovali dvoubrankové vedení, které sborná dokázala smazat. Na trefu Vopelky v závěru již ale Rusové odpovědět nedokázali.

Rozhovor s Lukášem Vopelkou (zdroj: ČT24)

„Kluci opět ukázali týmový duch, o kterém jsme mluvili už před turnajem,“ uvedl kouč Jakub Petr. S motivací český výběr podle něj problém neměl. „Říká se, že nejtěžší je hráče na zápas o třetí místo namotivovat, ale s tím jsme problém rozhodně neměli, protože už dlouho jsme na takovém turnaji medaili nezískali,“ podotkl Petr, který osmnáctku převzal v létě.

Konečné pořadí Memoriálu Ivana Hlinky 2013:

1. Kanada
2. USA
3. Česká republika
4. Rusko
5. Finsko
6. Švýcarsko
7. Švédsko
8. Slovensko

Rozhovor s trenérem Petrem Jakubem (zdroj: ČT24)

Sborná podle něj ale na začátku s motivací problém měla. „Rusové prohlašovali, že letos turnaj vyhrají, takže jsme počítali trošku s jejich horší motivací a ten začátek tomu hodně napovídal,“ řekl Petr. „Poté, co jsme ubránili dvě oslabení, jsme byli lepším týmem a zaslouženě vstřelili dvě branky,“ uvedl. V třetí třetině podle něj Rusové byli lepší. „Sportovně musíme přiznat, že nás přehrávali. Pak jsme trošku upravili taktiku, hra se srovnala a se štěstím jsme dali minutu a půl před koncem gól,“ dodal.

Rusko U18 – Česká republika U18 2:3 (0:0, 1:2, 1:1)

Branky a asistence: 36. Vovčenko (Nikolišin, Ljamkin), 47. Nasybullin (Lazarev) – 30. Vrána (Pastrňák), 31. Pastrňák (Ščotka), 59. Vopelka (Zbořil, Vrána).

Vyloučení: 5:4, bez využití

Rozhodčí: Fraňo, Šindler – Barvíř, Blümel

Diváků: 895

Rusko: Sidorov – Dervuk, Nazarkin, Nasybullin, Šaripzjanov, Sleptsov, Cvetkov, Ljamkin, Bojkov – Boltanov, Kameněv, Ryžkov – Pilipenko, Fazlejev, Lazarev – Zinovjev, Kodola, Lauta – Volčenko, Nikolišin, Svečnikov

Česká republika: Pechek – Zbořil, Pyrochta, Pýcha, Mašín, Zahradníček, Mikliš, Ščotka, Matula – Karabáček, Zacha, Jenyš – Vopelka, Pastrňák, Vrána – Kovařčík, Veselý, Švarc – Černoch, Kuťák

Vydáno pod