Hledají se lídři: Zkušenosti a oblíbenost podmínkou, volby za dva měsíce

Praha – Vedle oslovování voličů hledá vedení politických stran také osobnosti, které by jim zajistily co nejlepší volební výsledek. Na sestavení kandidátních listin v krajích mají ale pouze několik týdnů. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes v Otázkách Václava Moravce (OVM) řekl, že kandidátní listiny bude mít jeho strana do dvou týdnů. První místopředseda ČSSD Michal Hašek uvedl, že sociálnědemokratická kampaň bude jasná a stručná.

Praha: Souboj motýlků proti Zavadilovi a Dolejšovi

Zajímavý souboj se očekává, ostatně jako vždycky, v Praze. Na pravici se pravděpodobně odehraje střet motýlků: TOP 09 nejspíš povede její předseda Karel Schwarzenberg a ODS zřejmě nasadí exprimátora Bohuslava Svobodu. „Bude určitě jedním z lidí, které já si budu velmi přát, aby nás reprezentovali na hodně významné pozici,“ řekla ke Svobodovi předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová, o níž se mluví jako o možné volební tváři ODS v předčasných volbách. „Nevím o žádném protikandidátovi, ale nevylučuji, že se objeví,“ uvedla v OVM. Na kandidátkách by podle ní mohli být starostové nebo dosavadní úspěšní poslanci. S kampaní by mohli vypomoci europoslanci, dodala.

Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Bohuslav Svoboda (ODS)
Zdroj: ČT24

V Praze má ale velké ambice i opoziční sociální demokracie. Její kandidátku v hlavním městě by měl vést současný šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. „Nabídnuto mi to bylo před několika týdny, samozřejmě pro mě je to strana, která je mi nejbližší, “ řekl v telefonátu pro ČT ke své kandidatuře Zavadil.

Komunisté pak nasadí v Praze svého místopředsedu a ekonomického experta Jiřího Dolejše. „Politický souboj v Praze je zajímavý, já jsem si to vyzkoušel v senátních volbách vloni. Já si myslím, že i v Praze může KSČM zabodovat,“ komentoval své šance Dolejš.

Rusnok důvěru nedostal, ČSSD chce předčasné volby
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Jižní Morava: Sobotka, Tejc, Hašek proti Fialovi

Také Jihomoravský kraj bude patřit k nejsledovanějším. Tam bude mít zřejmě nejsilnější kandidátku opoziční ČSSD. Spadá tam totiž jak předseda Bohuslav Sobotka, tak i první místopředseda Michal Hašek a šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc. Hašek dnes v OVM řekl, že by do sněmovny kandidoval, pokud by byl osloven. Nicméně v případě volebního úspěchu si bude muset vybrat: buď hejtman, nebo poslanec. „Nebude dlouhodobý souběh funkcí,“ řekl Hašek.

ODS ale jižní Moravu sociálním demokratům nechce odevzdat bez boje. A tak možná soupeře zaskočí poněkud překvapivým jménem - láká bývalého ministra školství Petra Fialu. „Je kredibilní osobou ve všech akademických kruzích, v celé oblasti školství je velmi vítaný, já bych si velmi přála, aby nás reprezentoval,“ vyslovila pro ČT svůj názor na Petra Fialu Němcová.

Severní Morava: Zaorálek změří síly s Pecinou

V Moravskoslezském kraji svede bitvu o levicové voliče místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek a proti němu nejspíš současný ministr vnitra Martin Pecina za SPOZ. „Pokud mě ta strana bude chtít, tak s největší pravděpodobností bych takovou nabídku využil,“ řekl pro ČT Pecina.

I když strany v posledních týdnech rozděluje hlavně postoj k prezidentovi Miloši Zemanovi, i tentokrát se budou přít o výši daní nebo sociálních dávek. „Půjde nám o to, aby se nezvýšila míra přerozdělování, aby nebyla nastoupena cesta k rovnostářství,“ tvrdí místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podobně ČSSD chce řešit zejména ekonomické problémy země. „Lidi zajímá, jestli začne znova růst ekonomika, jestli se tady nastartuje proces vzniku nových pracovních míst, to jsou reálné problémy České republiky,“ připomíná první místopředseda sociálních demokratů Michal Hašek.

Na vymýšlení předvolební strategie mají strany za normálních okolností několik měsíců. Tentokrát si budou muset s chytlavými slogany pospíšit.

Hledají se lídři kandidátek (zdroj: ČT24)