Radniční noviny nebudou sloužit k očerňování opozice

Praha, Frýdek-Místek – Novela tiskového zákona má zabránit zneužívání radničních novin k očerňování opozice. Ve zpravodajích tak budou mít prostor všechny strany. Podle opozičních zastupitelů je totiž před volbami využívalo k vlastní kampani vedení některých radnic.

Předvolební kampaň ve Frýdku-Místku byla před třemi roky ve znamení boje o ceny za teplo. O sporu vedení radnice s opozicí se psalo i v městském zpravodaji. Na titulní stránce jednoho z vydání nařklo vedení města lídra opozice, že lobbuje za spřátelenou firmu. Jeho reakce se ale nikdy neotiskla. „My jsme neměli žádnou šanci se bránit, i když jsme uplatnili svá práva podle tiskového zákona,“ řekl tehdejší lídr ODS ve Frýdku-Místku Petr Konůpka.

Fotky starostů a primátorů přestřihávajících pásky, pochvalné články vedení města před volbami se objevují i ve zpravodajích jiných měst. Názory opozice v nich téměř chybí, ta proto vydává vlastní tiskoviny. Jenomže na rozdíl od těch obecních na ně nemůžou použít veřejné peníze. Tuto nevyváženost má odstranit nový zákon, podle kterého musí ve zpravodajích radnic dostat prostor všichni zastupitelé.

Ani novela spory zastupitelů ale zřejmě neukončí. Radnicím totiž podle ní za ignorování opozice ve zpravodajích nehrozí žádná pokuta. Někteří zastupitelé tak budou přesvědčovat ještě senátory, aby zákon upravili. Horní komora by o něm měla rozhodovat na přelomu srpna a září.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)