Flamenco přitáhlo na Špilberk sedm stovek diváků

Brno - Koncertem španělského flamenkového kytaristy Oscara Guzmana začal v neděli večer na brněnském hradu Špilberk 22. ročník Mezinárodního kytarového festivalu Brno. Na koncert přišlo více než 700 lidí.

Oscara Guzmana, který získal ocenění na významných flamenkových soutěžích v Cordobě nebo Malaze, při koncertu doprovodila skupina složená z předních tanečníků a hudebníků z Andalusie, místa původu flamenka. „Snažíme se tu reprodukovat, jak vypadá flamencový večírek. Byl bych rád, kdyby někdo třeba začal tancovat, protože to je vždycky potěšující, když někdo začne na vaši hudbu tancovat,“ svěřil se Guzman, který v Brně hrál už v roce 2004. Mimo Brno vystoupil i v Praze, Ústí nad Labem, Břeclavi, Třebíči či Ostravě. 

V neděli vystoupil Oscar Guzman na nádvoří hradu Špilberk. Většinu ostatních vystoupení Mezinárodního kytarového festivalu Brno tradičně hostí zastupitelský sál Nové radnice. Během přehlídky se představí například francouzská dvojice Judicael Perroy a Damien Lancelle, který hraje na osmistrunnou kytaru. 

NO COMMENT: Koncert kytaristy Oscara Guzmana (zdroj: ČT24)
  • Guzman vystoupil na nádvoří hradu Špilberk zdroj: ČTK
  • Koncert nabídl hudbu i tanec ve stylu flamenca zdroj: ČTK

V programu je i řecká kytaristka Eleftheria Kotzia, která vyučuje v Londýně. Z britských ostrovů do Brna přijede i Skot Matthew McAllister. Publiku zahraje i umělecký ředitel festivalu Vladislav Bláha, který se představí spolu se známým českým houslistou Pavlem Šporclem. Zazní například skladby Itala Paganiniho nebo Argentince Piazzolly. Koncert se uskuteční ve čtvrtek v brněnském Besedním domě. Ve světové premiéře zazní i nová skladba Milana Tesaře. 

Závěr festivalu bude v sobotu patřit Polákovi Marcinovi Dyllovi. Podle odborníků patří k nejvýznamnějším kytaristům současnosti. „Vyhrál rekordních 19 soutěží, což v kytaře nemá obdoby, a asi ani v řadě dalších instrumentů,“ vysvětlil ředitel festivalu Bláha a dodal, že mimo večerních koncertů festival nabízí i odpolední koncerty mladých vítězů soutěží nebo dopolední mistrovské lekce pro mladé talenty. 

  • Mezinárodní kytarový festival Brno slaví 22 let zdroj: ČTK
  • Na koncert přišlo více než 700 lidí zdroj: ČTK