Bylinkové čaje od českých farmářů míří do celého světa

Čejkovice – Vinařská obec Čejkovice má už po dvě dekády i další vývozní artikl, kterým je překvapivě čaj. Tamní firma zpracovává byliny od tuzemských farmářů, vyrobené čaje pak vyváží do celého světa, včetně Indonésie nebo Japonska. Obliba bylinných čajů roste i u nás. Celkově za čaj Češi ročně utratí téměř dvě miliardy korun.

„Náš nejstarší čaj se jmenuje Dobrá nálada. Je v něm malina, ostružina, máta, měsíček, chrpa a slunečnice. Tady měsíček je od pana Podstávka, chrpa od pana Klementa,“ ukazoval vedoucí zpracování čajů z Čejkovic Martin Šernický. 

Každá sušená bylina pochází od jiného českého farmáře. V čejkovické fabrice spolupracují s celkem 25 zemědělci. „Je to z políček Vysočiny, Jizerských hor, Moravského krasu a podobně. Pěstují pro nás bylinky, kterým se tady dobře daří, jako je měsíček, máta nebo meduňka,“ potvrdil obchodní ředitel firmy Robert Tichý. 

Co nelze vypěstovat v tuzemsku, dováží firma z ciziny. I v tomto případě ale spoléhá na partnerství s konkrétními farmáři z Nikaragui, Tanzanie, Hondurasu nebo čajem proslulého indického Darjeelingu. Čejkovická fabrika ročně zpracuje na 200 tun rostlin. 

Jak se vyrábí čaje v Čejkovicích? (zdroj: ČT24)

České domácnosti ročně vypijí až 500 šálků čaje. „Celkově jsou bylinkové čaje velice oblíbené, můžeme zaznamenat vzrůstající tendenci i v pití kořeněných čajů,“ uvedl Tichý a dodal, že firma momentálně vyváží čaje do 45 zemí světa. „Naše výrobky najdete také v Japonsku, Indonésii, největší odbyt máme v německy mluvících zemích. Česká republika je co se týká odbytu čtvrtý až pátý trh,“ dodal Tichý. 

Sbírat bylinky učí i Mendelova univerzita 

Znovu lidi naučit sbírat léčivé byliny volně rostoucí v přírodě a prodejem produktů z nich si přivydělat, je cíl mezinárodního projektu, do něhož se v roce 2011 zapojila i Mendelova univerzita v Brně. 

Kurz je určený zejména důchodcům a nezaměstnaným. Naučí se na něm nejen poznávat nejrůznější léčivé bylinky, ale také to, jak při sběru dodržovat zákony a jaké je třeba znát hygienické normy při zpracování bylinek. Pomocnou ruku projektu podala i Agrární komora. Až se lidé zapojení do projektu naučí sami bylinné produkty vyrobit, budou mít pro své výrobky vyčleněné místo na farmářských trzích.