Strany sestavují kandidátky. Některé ještě nemají jasno ani o lídrech

Brno - Předčasné volby, které by se mohly konat už ve druhé polovině října, naplno zaměstnávají volební týmy jednotlivých stran také na jižní a východní Moravě. Ty teď sestavují kandidátní listiny a hledají lídry.

Sociální demokracie před čtyřmi lety na jižní Moravě volby do Poslanecké sněmovny vyhrála s bezmála pětiprocentním náskokem. Kandidátní listiny strana podle poslance Jeronýma Tejce zatím sestavené nemá. „Lídry si stejně jako v minulosti vybírají krajské organizace. Nepochybně bude muset dojít k jejich schválení centrálními orgány. V tuto chvíli ale návrhy ještě nemáme, takže o lídrech spíše uvažujeme a neoficiálně hovoříme,“ reagoval Tejc.

Na jižní Moravě kandidátku s největší pravděpodobností povede předseda strany Bohuslav Sobotka. Otazník visí nad kandidaturou hejtmana Michala Haška. „Budu-li osloven v rámci krajské organizace sociální demokracie na jižní Moravě, budu připraven kandidovat. Žádný souboj o první místo nečekám, budu respektovat rozhodnutí jihomoravské sociální demokracie,“ uvedl v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce Hašek.

Nové vnitrostranické pravidlo mu ale, stejně jako ostatním, zakazuje souběh funkce hejtmana a poslance. „Vyzkoušeli jsme si souběh funkcí a je to věc, která je poměrně náročná, takže jsem přesvědčený, že se do budoucna s kolegy shodneme a uděláme rozhodnutí, zda někdo zůstane hejtmanem, nebo bude chtít být poslancem. Já sám to včas oznámím,“ tvrdil Hašek. Strana se chce ve svém progranu zaměřit především na kvalitu a dostupnost služeb pro obyvatele jižní Moravy - ať už jde o školství, zdravotnictví nebo dopravu.

Hejtman Michal Hašek hostem v OVM (zdroj: ČT24)

ODS chce voliče na jižní Moravě oslovit celostátními tématy - v budoucnu chce podporovat investice a podnikání. Lídra kandidátky zatím strana nepředstavila, spekuluje se o bývalém rektorovi Masarykovy univerzity a bývalém ministrovi školství Petru Fialovi (nez.). Svoji případnou kandidaturu zatím nekomentoval.

TOP 09 oznámí jméno lídra do konce prázdnin. Chce hlavně zlepšit dopravní napojení jihu Moravy a líp získávat evropské peníze pro vědu a výzkum.

Krátká, ale o to účinnější - takovou kampaň plánují jihomoravští komunisté. „Nemusíme vymýšlet žádná speciální témata, půjde o koncept naší levicové politiky. Je to především otázka zaměstnanosti, školství, státních investic nebo sociální politiky. Kampaň máme založenou na kontaktu s voliči, podobné to bude pravděpodobně i letos,“ prozradil poslanec a starosta Ivančic Vojtěch Adam (nez. za KSČM). Právě on povede jihomoravskou kandidátku.

Věci veřejné o programu ani o lídrovi ještě jasno nemají. Strana bude vše řešit v úterý v Praze.

Do sněmovny se chtějí po letech vrátit i lidovci. Poslanecké ambice má i SPOZ

KDU-ČSL chce ostrou kampaň odstartovat v nejbližších dnech. Listinu kandidátů už má jihomoravská organizace sestavenou. Zatím představila jen svého lídra - vysokoškolského učitele Jiřího Miholu. „KDU-ČSL má na jižní Moravě svoji baštu a je konzervativní stranou, takže to všechno se na programu projeví. Zatím mohu prozradit to, že se budeme soustředit na rodinnou problematiku,“ uvedl Mihola.

Svého oficiálního lídra ani kandidátku zatím nemá Strana práv občanů - Zemanovci (SPOZ), která v posledních volbách do Poslanecké sněmovny skončila na jižní Moravě těsně pod hranicí pěti procent. „Na toto téma stále vedeme vnitrostranickou diskuzi,“ potvrdil Marek Viskot z krajského výboru SPOZ. Strana už mezitím řeší, jak budou vypadat volební letáčky i zábory prostranství pro propagační stánky. Objevit se mají v Brně i ve všech ostatních větších městech v kraji.

Jihomoravská buňka strany ve volbách sáhne po tradičních tématech, která region trápí. „Budeme akcentovat boj proti vysoké nezaměstnanosti a dopravní akce jako R52 a R43,“ dodal Viskot.

Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny z května 2010

Jihomoravský kraj

1. ČSSD        23,35%

2. ODS          18,47%

3. TOP 09      15,31%

4. KSČM        11,65%

5. VV             9,75%

6. KDU-ČSL   8,37%

7. SPOZ         4,22%

Volby ve Zlínském kraji: Z kandidátky ODS zmizí loňský lídr Petr Nečas

Také ve Zlínském kraji většina stran zastoupených ve sněmovně svoje jedničky na kandidátkách teprve hledá. Sociální demokraty v těch posledních vedl Zdeněk Škromach. Jméno letošního lídra chce strana oznámit 24. srpna. „Ve Zlínském kraji budou stejná témata jako na státní úrovni,“ reagoval na dotaz, na co se strana ve volbách zaměří, poslanec Antonín Seďa.

ODS už má jasno v tom, že jedničkou na kandidátce nebude lídr z minulých parlamentních voleb Petr Nečas. Kvůli nedávným skandálům se rozhodl ukončit svoji politickou kariéru, kandidovat už nebude. Kdo ho nahradí, prozradí občanští demokraté v následujících dnech. Jasno už mají zlínští straníci v hlavním volebním tématu. „Potřebujeme napravit dopravní obslužnost, je to záležitost, která nás trápí léta,“ řekl předseda regionálního sdružení strany Libor Lukáš (ODS).

Jestli společnou kandidátku TOP 09 a STAN ve Zlínském kraji opět povede Petr Gazdík, zatím neví ani on sám. „Budeme vyjednávat s krajskou TOP 09 o tom, kdo by měl být na kterém místě kandidátky,“ reagoval předseda hnutí Starostové a nezávislí Gazdík.

Jedinou partají, která už teď ví, kdo ji povede do voleb, je KSČM. Bude jím jediný komunistický poslanec z regionu a náměstek hejtmana Zlínského kraje Ivan Mařák. „Kandidátku pro předčasné volby už máme hotovou. V případě, že by se nekonaly, zůstane nezměněná i pro řádný termín voleb,“ řekl Mařák. Hlavním volebním tématem komunistů bude zdravotnictví.

VV už svého bývalého zlínského lídra a jediného poslance Martina Vacka nemají. A nevědí ani, jestli tentokrát budou samostatně kandidovat.

Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny z května 2010

Zlínský kraj

1. ČSSD        21,93%

2. ODS          20,81%

3. TOP 09      13,94%

4. KSČM        10,04%

5. KDU-ČSL    9,95%

6. VV              9,71%

7. SPOZ         5,85%

Hlavní téma voleb? Spor o podobu režimu, myslí si politolog Pink

Jaké budou předčasné volby a co jim bude dominovat? „Hlavním tématem, které můžeme očekávat, bude spor o podobu režimu. Po prezidentských volbách můžeme být svědky toho, že bývalé koaliční strany se kloní k parlamentnímu režimu, opozice – tedy ČSSD a SPOZ a další strany blízké současnému panu prezidentovi – naopak preferují posilování prezidentských pravomocí,“ myslí si politolog Michal Pink z Masarykovy univerzity.

Velkou výzvou, s níž se strany budou muset vypořádat, bude krátký čas, který na kampaň mají. „Dříve na to bylo půl roku a všichni se ještě určitou dobu připravovali. V této chvíli záleží na samotných politických stranách, jestli se rozhodnou spíše pro nějaké nástroje přímé komunikace a využijí moderní kanály, nebo půjdou tradiční cestou jako v roce 2010,“ dodal Pink.

Rozhovor s politologem Michalem Pinkem (zdroj: ČT24)