Polští těžaři dál jednají o koupi koksovny OKD

Varšava - Polská těžařská společnost Jastrzebska Spólka Weglowa provedla hloubkovou kontrolu aktiv, která jí její český konkurent New World Resources nabídl k prodeji. Nyní čeká na výsledky analýzy budoucí rizik. Pak se rozhodne, zda některé provozy koupí. Generální ředitel JSW Jaroslaw Zagorowski dnes potvrdil, že podnik má zájem o koksovnu NWR v Ostravě-Přívoze.

Jastrzebska Spólka Weglowa je největším producentem koksovatelného uhlí v Evropské unii. Vedení firmy na začátku července oznámilo, že jí NWR nabízí ke koupi některé těžařské a koksárenské aktivity včetně dolu Paskov, který je nyní ztrátový.

Klíčový majetek NWR představuje společnost OKD, která na Karvinsku a Frýdecko-Místecku provozuje poslední čtyři doly. OKD má asi 13 tisíc zaměstnanců, jen v Dole Paskov jich pracuje dva a půl tisíce. Ti se strachují o práci, protože v případě, že se důl nepodaří prodat, hrozí jeho uzavření.

NWR se v prvním čtvrtletí propadla do čisté ztráty 80 milionů eur, což je přes dvě miliardy korun. Mezi řadou úsporných opatření, jež vyhlásila, je omezování stavů a snižování mezd smluvních zaměstnanců. Podnik má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební společností ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v České republice.

Čistý zisk polské těžební společnosti klesl v prvním pololetí o 79 procent na 167 milionů zlotých. Na ziskovost podniku měl podobně jako v Česku vliv propad cen uhlí v Evropě, který přebytkem uhlí z USA, nastal rozmach těžby břidlicového plynu.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)