Ostrava chystá nový územní plán

Ostrava – Město připravuje nový územní plán. Měl by dát městu větší pravomoci rozhodovat o tom, kde budou stát továrny nebo obchodní centra. Někteří obyvatelé a architekti tvrdí, že město změnu územního plánu příliš nepropaguje a dalo lidem jen malý prostor k diskuzi.

Luboš Kotala vlastní pozemek v Krásném Poli. Rád by tady jednou postavil rodinný dům. Jenže k tomu potřebuje, aby byla parcela v územním plánu vedena jako stavební. Město právě chystá nový územní plán, muž ale změnu prosadit nestihl. 

„Nemám pocit, že by nám město dalo dostatečně vědět, informovalo, že změna probíhá. Kdybychom to věděli, určitě bychom se vyjádřili,“ stěžoval si Luboš Kotala.

Informaci o veřejném projednávání nového územního plánu vyvěsilo město podle regulí na úřední desce. Žádnou další propagaci mu ale nevěnovalo. Lidé měli na reakce měsíc.

Město uvádí, že postupuje podle stavebního zákona.

„K územnímu plánu, přesto, že se o to živě zajímám, se nevedla žádná diskuze,“ uvedla architektka Eva Špačková.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Na magistrát nakonec dorazilo přes sto šedesát připomínek. Hlavní architekt Ostravy tvrdí, že jsou stále připraveni přijímat další.

„Předpokládáme, že se tato jednání budou opakovat, že se objeví další námitky a to bude znamenat úpravu územního plánu a další projednávání,“ informoval hlavní architekt Ostravy Cyril Vltavský.

Současný územní plán platil v Ostravě dvacet let. Ten, který ho za několik měsíců nahradí, by se měl lišit jen v detailech. 

Nový územní plán pomůže městu regulovat mimo jiné i počty bilboardů podél silnic. Platit by měl začít na přelomu roku.