Kvůli zvonu hrozilo zborcení věže kaple. Zachránila ji oprava

Ježkovice – Originální technologické řešení zachránilo věž kaple v Ježkovicích na Vyškovsku. Kvůli vibracím z pravidelného vyzvánění totiž hrozilo zborcení části střechy. Po rekonstrukci už zvon na kapličce může bez problémů vyzvánět při mších i každý den v poledne.

Kaple Nejsvětějšího srdce Páně v Ježkovicích patří k ozdobám obce. Za svou ji místní berou bez ohledu na míru své víry. Málokdo ale čekal, že její věž bude ohrožovat zvon. „Já bydlím hned tady naproti. Při zvonění zvonu jsem to stále sledoval. Měl jsem velký strach, aby ta věžička nespadla, protože to se celé kymácelo,“ popsal potíže obyvatel Ježkovic Jiří Hudec. 

Konstrukce věže nebyla schopna odolat náporu vibrací, které rozhoupaný zvon vytvářel. „Statici nám po posouzení doporučovali ten zvon nepoužívat. Každodenním používáním by během určitého času došlo ke zřícení věže,“ potvrdil starosta Josef Pořízek (KDU-ČSL). Obec tak měla dvě možnosti. „Buď zvon používat jen výjimečně, například při pohřbech, nebo byla nezbytná oprava,“ dodal starosta. 

Rekonstrukce ale byla mimo možnosti obce i farnosti. „Rozebrání celé střechy a stavba nové věžičky by byly hodně nákladné,“ dodal Pořízek. 

O problémech se zvonicí mluví starosta Josef Pořízek (KDU-ČSL) (zdroj: ČT24)

Řešení nakonec poskytla invence stolařů a zvonařských mistrů. „Spočívala v tom, že se ve věži postavila nová, falešná věž a přemontovalo se uchycení zvonu. Tím pádem už výkyv toho zvonu nemá nic společného s věží, takže došlo ke zpevnění,“ vysvětlil starosta. V kapli se tak zvon může znovu dvakrát denně rozeznít. 

Ježkovická kaple byla postavena v roce 1939, za minulého režimu ale několik desetiletí chátrala. Oprav se dočkala až v posledních letech. A taky největší slávy - když v roce 2004 biskup Vojtěch Cikrle osobně posvětil obecní insignie.