Ve Vsetíně dostanou pacienti lepší čočky. Pokud dají nemocnici dar

Vsetín - Lékaři ze vsetínské nemocnice dál nabízí svým pacientům nadstandardní oční čočky. Poté, co na začátku července zrušil nadstandardy Ústavní soud, se nemocnice vrátila k původnímu systému - pokud dá pacient nemocnici finanční dar v ceně vybrané oční čočky, lékaři mu ji voperují. V ostatních zdravotnických zařízeních ve Zlínském nebo Jihomoravském kraji ale pacienti o přístup k nadstandardům přišli.

Už před zavedením nadstandardů nabízela vsetínská nemocnice pacientům možnost pořídit si lepší oční čočky. Po zrušení nadstandardů se k vyzkoušenému systému vrátila. „Vyřešili jsme to zatím tak, že formou smlouvy o daru vybíráme rozdíl mezi cenou klasické a nadstandardní čočky,“ popsal systém ředitel Vsetínské nemocnice Martin Metelka. Nemocnice tak na operace nedoplácí a zájemce nemusí platit cenu celé čočky.

Zatím to tak po dohodě s pacienty udělali třikrát. Jsou připraveni peníze vrátit, pokud je pojišťovna nemocnici proplatí. „Víme, že je to na hraně, že s tím mohou být problémy, nicméně máme tento názor, zastáváme ho a snažíme se svým klientům pomoci,“ řekl Metelka.

Ředitel vsetínské nemocnice Martin Metelka o systému (zdroj: ČT24)

Nadstandardy dál beze změny nabízejí i dražší soukromé kliniky. A kritizují krok - především kvůli tomu, že řadu pacietů dostal do absurdní situace. Pacient, kterému lékaři už dřív voperovali jednu kvalitnější čočku, podle nich musí mít možnost dostat později stejnou i do druhého oka. „Pokud by mu tato možnost byla odmítnuta, tak by to bylo vysoce nešťastné. A myslím si, že by to bylo i nezákonné, takže jsme se dostali do takové paradoxní zákonné situace,“ myslí si primář soukromé oční kliniky Pavel Stodůlka.

Ve většině nemocnic na jižní a východní Moravě ale pacienti na začátku srpna o možnost připlatit si za nadstandardní čočku přišli. „O kvalitnější oční čočky mělo zájem zhruba 45 procent pacientů, kteří prošli očním oddělením. Nyní respektujeme zákon a od 5. srpna letošního roku nadstandardy neposkytujeme,“ řekla mluvčí Krajské nemocnice T. Bati Karla Havlíková.

Jestli se nadstandardy do zdravotnictví znovu vrátí, rozhodne až nová sněmovna, která vzejde z voleb. 

Co bylo zahrnuto do nadstandardů?

Nadstandardy se vztahovaly na osmnáct zákroků, mj. na lehčí sádru, některá očkování nebo lepší oční čočky. Pacienti měli zájem hlavně o měkké čočky, které řeší více očních vad, za něž dali přes 40 milionů. Další čtyři miliony si lidé připlatili za očkování a 1,5 milionu za lehčí sádru.

Proč Ústavní soud nadstandardy zrušil?

Ústavní soud nadstandardy ve zdravotnictví svým nálezem z 2. července zrušil. Myšlenku dvojí péče principiálně neodmítl, vadila mu ale nesrozumitelnost celé normy a fakt, že místo zákona byly nadstandardy definovány pouze ministerskou vyhláškou.

Vrátí se do českého zdravotnictví nadstandardy?

Ministerstvo zdravotnictví věří, že se stávající nadstandardy podaří prosadit do zákona. „Musí tomu ale předcházet dohoda s odbornými společnostmi, pojišťovnami a pacientskými organizacemi,“ dodává náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Martin Plíšek. Nadstandardy se ale bude zabývat až nová sněmovna.