Napoleonovy narozeniny oslaví ve Slavkově hned dvakrát. Kvůli sporům

Slavkov u Brna – Kvůli sporu o podobu expozice Napoleon Austerlitz, který už řeší i soudy, zažije Slavkov u Brna o víkendu hned dvě napoleonské oslavy. V posledních deseti letech přitom výročí Napoleonových narozenin připomínala jediná slavnost. Podle organizátorů na tom ale návštěvníci vydělají, protože budou mít možnost vidět víc.

Posledních deset let připravovalo Zámecké napoleonské dny ve Slavkově sdružení AusterlitzPro. Kvůli expozici Napoleon - Austerlitz je s městem už několik měsíců na nože, a proto se rozhodlo uspořádat vlastní slavnost ve stejném termínu, ale místo na zámku u Mohyly míru.

„Napoleonské dny chystáme už po desáté. My to neorganizujeme jako komerční akci, ale budeme rádi, když lidé přijdou. Připravili jsme pro ně atraktivní program. A vůbec mi nevadí, že turisté půjdou i do Slavkova. Myslím si, že turista na tom ve finále vydělá, protože uvidí více,“ řekl organizátor Napoleonských dnů Miroslav Jandora.

Napoleonské dny 2013 (16. – 18. 8. 2013)

Pátek

  • odpoledne – účastníci postaví dobový stanový tábor poblíž Mohyly míru nad obcí Prace

Sobota

  • 09:00 - 15:00 - pochod slavkovským bojištěm (Mohyla míru - Sokolnice - Kobylnice - Prace - Mohyla míru, cca 9 km)
  • 17:00 - 17:30 - přehlídka u Mohyly míru, připomenutí výročí Napoleonova narození

Neděle

  • 09:30 - 11:00 - výcvik a manévry v poli nad Sokolnicemi
  • 11:00 - 11:30 - bitevní ukázka u příležitosti 200. výročí bitvy u Chlumce na Ústecku

To, že dvě paralelní akce jsou spíše výhodou, si myslí i ředitel slavkovského zámku Aleš Šilhánek. „Já se toho nebojím, naopak. Může to přilákat více návštěvníků. Na druhou stranu si myslím, že napoleonské slavnosti se vždy konaly na slavkovském zámku, proto návštěvníci, kteří se sem naučili za posledních deset let chodit, určitě přijdou sem,“ dodal Šilhánek.

Zámecké napoleonské dny 2013 (16. – 17. 8. 2013)

Pátek

  • během dne jednotlivá vojska rozloží svá vojenská ležení v aleji přilehlé k severní zdi zámeckého parku

Sobota

  • Ukázky zbraní, přehlídky uniforem a praporů („džigitovka“ donských kozáků a umění jezdců „Třicetileté války“), kostýmované prohlídky zámku, řemeslný jarmark
  • 11:00 – ukázky výcviku vojáků
  • 12:00 – výstava vín Gran Prix Austerlitz – pokus o zápis do knihy rekordů hromadnou sabráží šampaňského
  • 14:00 – představení Koně v proměnách staletí
  • 17:00 – inscenovaná bitevní ukázka Císařova dragounka
  • 21:30 – iluminace zámku spojená s ohňostrojem Slavkovské nebe

Za výměnou pořadatele stojí výstava o Napoleonovi

Sdružení AusterlitzPro se s městem rozkmotřilo kvůli nové expozici na slavkovském zámku Napoleon - Austerlitz. Miroslav Jandora opakovaně kritizoval nekvalitní provedení výstavy, ke kterému sdružení připravilo libreto, tedy scénický námět. „Ve Slavkově akceptovali to, co jim předal zhotovitel, i když je to v rozporu s tím, co navrhli autoři. S tím souhlasit nelze,“ řekl Jandora s tím, že se sdružení s městem soudí.

„Chceme soudně dosáhnout toho, aby byla podepsána licenční smlouva na užívání libreta, kterou Slavkov dodnes nemá a odmítá ji podepsat. Pak chceme, aby se expozice dala do pořádku a otevřela se v té kvalitě, v jaké je deklarovaná,“ vysvětlil Jandora, čeho se chtějí u soudu domoct.

Ředitel slavkovského zámku se ale brání, že spor není jediným důvodem, proč se rozhodl vyměnit hlavního organizátora. „Není možné pořád návštěvníkům nabízet stejný program. Určitá obměna, která zatraktivní celou programovou náplň, je žádoucí. Chtěli jsme návštěvníkům ukázat ještě něco, co tady nebylo,“ dodal Šilhánek.