Na Hané pomalu končí žně

Haná – Zemědělci už mají sklizeno z více než tří čtvrtin. Výnosy z obilí i řepky budou podle statistik o patnáct procent vyšší než loni. Část úrody ale vysušila a znehodnotila extrémní vedra. Na cenu pečiva úspěšná sklizeň vliv mít nebude.

Stroje pomalu sklízí poslední lány obilí a zemědělci sčítají výnosy. S předešlou sezónou je ale srovnávat nechtějí. Rok 2012 byl totiž na úrodu velmi špatný.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

V loňské podprůměrné sezóně na Hané sklidili z jednoho hektaru pole 4,7 tuny obilí, letos je to přes 6 tun.

Ani v tomto roce se farmáři neubránili škodám. Vliv na kvalitu sklizně měla hlavně extrémní vedra posledních dní. Zrna bez vláhy vyschla.

Vliv na cenu pečiva dobrá úroda mít nebude. Méně kvalitní zrna obsahují více dusíkatých látek a lepku. To může pekařům vadit při zpracování.

„Česká republika je příliš malá na to, aby ty výnosy tady mohly ovlivňovat ceny. Jedná se i o to, jak to dopadne v Evropě a ve světě,“ uvedl Miloš Porč, ředitel, Agrární komory ČR Olomouc.

Sklizeň měla na Olomoucku kvůli zimě, která letos trvala až do poloviny května, dvoutýdenní zpoždění. Loni už měli touto dobou zemědělci úrodu pod střechou. Tentokrát jim ještě zhruba deset procent chybí.

Zemědělce tak teď čeká ještě hnojení polí, setí řepky i další sklizeň, a to kukuřice, chmele a máku.