V Lednici po sto letech zprovoznili starý akvadukt

Lednice - Památkáři dnes zprovozňují v parku zámku v Lednici u Břeclavi kopii římského akvaduktu, z něhož poteče desetimetrový vodopád. Vznikl na sklonku 18. století s dalšími 20 menšími stavbami, aby zkrášlil okolí zámku, kde sídlil rod Lichtenštejnů. Naposledy byl akvadukt v provozu před necelými sto lety.

Dnes tekla voda jen na zkoušku, v sobotu už poteče naostro – památkáři zprovozňují historický akvadukt v parku u lednického zámku. „Spustíme jej krátce, abychom si potvrdili, že vše je technicky v pořádku. V provozu bude v sobotu v poledne,“ uvedla kastelánka zámku Ivana Holásková. P

amátkáři nechají vodu z nádrže akvaduktem několik minut protékat a spadat z výšky deseti metrů do rybníka. Atrakci pak zastaví a v každou celou hodinu až do 17:00 budou vodopád znovu pouštět. Pokud bude o tuto podívanou zájem, bude lednický vodopád v provozu každé léto. 

NO COMMENT: Zprovoznění akvaduktu (zdroj: ČT24)

Kopii římského akvaduktu vyprojektoval na sklonku 18. století dvorní architekt Lichtenštejnů Josef Hardtmuth, který je i autorem vzdálenějšího Minaretu. Zámečtí páni nechali vodopád pouštět při slavnostních příležitostech, aby jim zkrášlil pohled na jezero. Když stavba nefungovala jako umělý vodopád, byl akvadukt součástí zavlažovacího systému parku. 

„V posledních sto letech není žádná zpráva o tom, že by byl v provozu. Pokud vím, tak naposledy z něj údajně tekla voda v roce 1926, když kníže Lichtenštein daroval hasičům slavnostně auto, při této příležitosti byl zprovozněn,“ dodala Holásková. 

Znovuzprovoznění akvaduktu ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Napodobenina torza římského akvaduktu byla postavena v roce 1797 a je jednou z romantických staveb, které dodávaly okolí lednického zámku historizující nádech, jak bylo tehdy v módě. „Stavěly se proto, aby byly oživením parku. Tehdy neměli televize, takže vyjádřením pohybu a zajímavých prvků byly podobné stavby,“ vysvětlil zahradní architekt Přemysl Krejčiřík. 

Akvadukt je 30 metrů dlouhý a 7 metrů vysoký. Má osm oblouků, devátý už je jen torzo a jeho zdánlivě zborcené části jsou rozházeny kolem celé stavby. Vychází ze svahu, v němž je zbudovaná umělá jeskyně. 

Lednický zámek je nejnavštěvovanější památkou na Moravě. Ročně jej navštíví asi 320 tisíc lidí. Zámeckým parkem, kam je vstup zdarma, projde každou sezonu asi milion návštěvníků.