Devátý závod cyklistického seriálu Cyklomaraton Tour 2013 má svého vítěze

Ostrava - Devátý letošní závod cyklistického seriálu Cyklomaraton Tour 2013 se jel v okolí Ostravy. Kromě předzávodních dětských kategorií se jelo mezi Ostravou a Opavou na dvou distancích. Hlavní závod měřil šedesát kilometrů, pro méně odvážné byla pak připravena kratší trať na třicet pět kilometrů.

Mezi elitními závodníky se na startu řadili k favoritům téměř domácí Martin Haman, loňský vítěz Stanislav Hejduk či Tomáš Čer, který o den dříve v silničním závodě Krušnoton vítězně dojel do cíle dvě stě padesát kilometrů dlouhého závodu, ve kterém absolvoval téměř pět tisíc metrů převýšení.

Hned po startu čekalo všechny hrozivé stoupání do sjezdovky ve Ski Areálu Skalka ve Vřesině u Ostravy. Nic horšího už na trati na závodníky nečekalo. Nemuset sesedat z kola, to byl základní cíl většiny účastníků závodu.

Reportáž Davida Procházky (zdroj: ČT24)

Na čele se zpočátku zformovala čtyřčlenná skupinka ve složení Haman, Hejduk, Čer a Rohel. Ale brzy poté se utrhli Martin Haman s Tomášem Čerem a začali zvyšovat svůj náskok. Naopak Rohel s Hejdukem začínali ztrácet.

Trať hlavního závodu vedla směrem na Budišovice, Pustou Polom, Hlubočec a přes Zbyslavice zpět do lyžařského areálu.

Dvojice Martin Haman a Tomáš Čer svůj náskok neustále navyšovala, už v polovině trati měli k dobru přes čtyři minuty a nakonec si to rozdala také o prvenství. V závěrečných technických pasážích a především ve sjezdu měl navrch Martin Haman, do cíle dorazil v čase 1 hodina, 55 minut a 16 sekund, svému parťákovi Čerovi nakonec ujel o 16 sekund.