Stoupá výběr pokut za dopravní přestupky

Ostrava - Sedm a půl milionu korun. To je částka, kterou od začátku roku vybral ostravský magistrát na pokutách za přestupky jako například špatné parkování nebo jízda na červenou. Vymáhání pokut je pro úředníky snazší. Téměř osm měsíců už se řidiči nemohou vymlouvat na osobu blízkou.

Městská policistka Helena Kosterová rozdá každý den kolem dvaceti pokut za parkování. Dříve je málokdo zaplatil a raději se vymluvil na osobu blízkou.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Změnu poznali i úředníci dopravního odboru ostravského magistrátu. Zatímco loni v průměru vybrali na pokutách každý den pětatřicet tisíc, letos je tato částka vyšší.

„Za prvních sedm měsíců letošního roku to bylo sedm milionů osm set tisíc, to je zhruba padesát tři tisíc korun za den,“ uvedla Andrea Vojkovská, mluvčí ostravského magistrátu.

Mezi nejčastější dopravní přestupky Ostravanů patří rychlá jízda, jízda na červenou a nerespektování dopravního značení, tedy především špatné parkování.

Pokutám se řidiči snaží vyhýbat stále a někteří mají i kuriózní nápady. Jeden z řidičů například projel křižovatku v centru Ostravy s maskou na obličeji, aby jej policisté nemohli identifikovat.