Městský obvod Moravská Ostrava se soudí s reklamní agenturou o poutače

Ostrava - Moravská Ostrava zažalovala reklamní společnost euroAWK. Městský obvod s ní měl totiž do konce června uzavřenou smlouvu o pronájmu pozemků pod čekárnami na zastávkách městské hromadné dopravy. K prvnímu červenci skončila. Firma ale dál reklamní plochy využívá a tvrdí, že se obvod rozhodl pozdě.

Měl to být oboustranně výhodný obchod. Společnost euroAWK postavila na zastávkách kryté čekárny pro cestující a na oplátku získala lukrativní reklamní plochy. Jenomže Moravská Ostrava firmě neprodloužila na konci června smlouvu. Čekárny ale zatím stojí dál.

„Zdůvodňovali to tím, že mají reklamní kampaně již nasmlouvané. Reagovali jsme, že správný nájemce si má být vědom toho, že smlouva k určitému dni končí,“ informovala Petra Bernfeldová, místostarostka Ostravy.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Firma ale tvrdí, že až do společného jednání v půlce července, obvod čekárny odstranit ze svých pozemků vůbec nechtěl.

„Městský obvod náhle změnil svůj postoj a žádal okamžité odstranění reklamních nosičů, a to v době, kdy by již nebylo možné dosáhnout vydání opatření stavebního úřadu potřebných k tomuto odstranění, a to ani kdyby tento požadavek byl oprávněný,“ uvedl Borek Severa, mluvčí, euroAWK.

„To v žádném případě není pravda, protože jsme se o tom opravdu zmiňovali v loňském roce,“ oponovala Petra Bernfeldová, místostarostka Ostravy.

Protože společnost nevrátila zastávky městskému obvodu, nemůže zatím radnice vypsat nové výběrové řízení na jejich provozovatele. A zbourat na své náklady je taky nemůže.

„Mohli bychom být napadeni pro zničení cizí věci a podobně,“ informovala Petra Bernfeldová.

Proto podala na společnost euroAWK žalobu.

EuroAWK ale zastává stanovisko, že její užívací právo k dotčeným nemovitostem nadále trvá.

Podobné problémy s prodloužením smlouvy měla euroAWK loni s pražskou radnicí. Tehdy šlo o pronájem reklamních ploch v metru. Nakonec se ale oběma stranám podařilo dohodnout.