Nové Příběhy slavných na ČT1

Ostrava - Navazujeme na prezentaci novinek ve vysílání České televize a vybíráme nabídku, o kterou se postaralo Televizní studio Ostrava. Tvůrčí producentská skupina Lenky Polákové zařazuje do vysílání na ČT1 nové pokračování oblíbeného cyklu Příběhy slavných. V dramaturgii Vladimíra Štvrtni vzniklo letos jedenáct nových dílů věnovaných osobnostem hereckého nebe, které připomínáme už jenom v minulém čase. Od 3. září až do poloviny prosince 2013 budou Příběhům slavných patřit úterní večery od 21:45 hodin.

„Tento oblíbený cyklus portrétních dokumentů vzniká už od roku 2005 a pamětníci mi potvrdí, že stejně vyhledávané byly i ty předchozí, vysílané pod názvy Nevyjasněná úmrtí a Předčasná úmrtí,“ říká kreativní producentka Lenka Poláková a dodává k tomu, „ letos jsme se zaměřili výhradně na herce, filmové i divadelní. Někteří patří mezi idoly vzývané hned několika generacemi, někteří se pamětnického obdivu nestačili dožít. Každý z nás má ta svá jména, ke kterým vztahuje sentimentální vzpomínky. I mezi těmi našimi si diváci určitě vyberou.“

V úterý 3. 9. začínáme dokumentem nazvaným Ta, která odmítla Hollywood. V režii Jána Nováka a z pohledu Stanislava Motla, Pavla Taussiga aj. se ohlédneme za leskem a bídou ztepilé i kontroverzní filmové hvězdy Lídy Baarové. Máte pocit, že o jejím životním příběhu bylo už řečeno, napsáno i natočeno dost? My vás na základě unikátních ukázek přesvědčíme, že se ještě máte co dovědět.

I dnešní malé děti znají Pyšnou princeznu a některé, jak jsme při natáčení zjistili, také usínají při poslechu písničky Rozvíjej se, poupátko. Nejoblíbenější česká filmová pohádka a nejoblíbenější pohádkový král Miroslav. Nejen touto rolí si jej připomeneme v dalším z Příběhů nazvaném Milovník života. Vzpomínku na Vladimíra Ráže, kterou uvedeme 10. 9., natočil režisér Petr Lokaj.

Vždycky vypadal jako ten, pro kterého byl frak vynalezen. I v pozdním věku, když se objevil v několika menších filmových rolích, to byl formát, a stačil jen výraz tváře nebo držení těla, aby si ho každý pamatoval. I proto dokument o Raoulu Shránilovi nazvala režisérka Světlana Lazarová Frakman. Do vysílání jsme jej zařadili na 17. 9.

Poslední zářijové úterý 24. 9. je rezervováno pro Františka Smolíka. Nedávno odvysílala ČT film Vyšší princip. Toto dílo nestárne nejen díky svému poselství, ale i pro skvělý výkon starého pána v roli profesora latiny. Dokument o něm nazvaný Tichý komediant natočila Radka Lokajová.

I nabídka pro další týdny stojí za to - v premiérových dílech Příběhů slavných si v ní připomeneme Hanu Vítovou, Marii Glázrovou, Věru Ferbasovou, Jiřího Valu, Vlastimila Brodského, Hugo Haase a Tomáše Holého. Vedle už uvedených režisérů je natočili Pavel Křemen, Kamila Vondrová, Miloš Zábranský, Petr Kotek a Ondřej Kepka.

www.ceskatelevize.cz/pribehyslavnych

Vydáno pod