Zlínská zoo otevřela novou expozici Hala-Bala se vzácným tapírem

Zlín - Zlínská zoologická zahrada dokončila novou expozici pro tapíry čabrakové a primáty siamangy. Lidé si ji mohli poprvé prohlédnout při slavnostním nedělním otevření. Tapíři čabrakoví jsou ve volné přírodě již velmi vzácní, v evropských zahradách jich žije jen kolem padesáti.

V nové expozici si už od začátku srpna zvyká dvouletá samice Nadira, kterou zlínská zoo získala ze zahrady ve skotském Edinburghu. V září k ní přibude stejně starý samec Kejutan pocházející z anglické zoo. Chovatelé doufají v jejich potomky, tapíry čabrakové chovala zlínská zoo v 80. letech, dokonce se tehdy narodilo i mládě, které však později uhynulo.

Nadira si ráda pochutnává na různých větvích, zelenině či ovoci. Na přilepšenou dostává buráky, na které je zvyklá z původního bydliště. Tapíři čabrakoví váží několik set kilogramů, samci i přes 500 kilogramů. „Milují vodu, jsou velmi dobří plavci. Když se cítí ohrožení, skočí do vody a potopí se i na delší dobu,“ poznamenal zoolog Pavel Shromáždil.

Expozice nesoucí název Hala-Bala podle rezervace v Thajsku, kde tapíři společně se siamangy žijí, vznikla v asijské oblasti na místě původní expozice gibonů. „Pro tapíry jsme vybudovali novou vnitřní ubikaci s bazénem a dva prostorné venkovní výběhy. Celé expozici dominuje přírodní jezírko. Svou rozlohou 300 metrů čtverečních představuje největší vodní plochu, kterou mohou tapíři v evropských zoo využívat,“ uvedl ředitel zoo Roman Horský.

Siamangové se přestěhovali z pavilonu primátů. „K dispozici budou mít vnitřní ubikaci a rozlehlý venkovní výběh, který je součástí jezírka. Pletivo a mříže tak nahradily přírodní bariéry, kovové konstrukce a beton živé stromy a tráva,“ podotkl ředitel. Expozici doplňují prvky, které podtrhují její asijský ráz. Nechybí ani buddhistický koutek se třemi
originálními sochami Buddhů z jižního Thajska.