Hnutí DUHA pokračuje v opravách kostela na Osoblažsku

Osoblažsko - I letos opravují mladí lidé z Hnutí DUHA kostel sv. Jiří v Pelhřimovech na Osoblažsku. Kostel, který byl hned po druhé světové válce vyrabovaný a chátral, opravují v rámci letních táborů už deset let.

Cihly, rukavice a taky velkou trpělivost, to všechno potřebuje skoro třicet nadšenců, kteří už několikátým rokem jezdí opravovat kostel sv. Jiří do dnes zaniklé obce Pelhřimovy na Osoblažsku.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Kostel rekonstruují dobrovolníci z Hnutí DUHA Jeseníky vždy jeden týden v roce. Anna Skalická z Prahy sem jezdí už pět let.

„Na tuto akci jsem narazila v Praze na přehlídce různých projektů, kde hnutí DUHA představovalo svůj stánek. Bylo mi tehdy patnáct a říkala jsem si, že bych o prázdninách chtěla něco zažít a tak jsem se vydala sem. Od té doby sem jezdím každý rok,“ uvedla dobrovolnice Anna Skalická.

„Kostel byl vyrabován hned po válce, takže se z inventáře nezachovalo vůbec nic a posléze tady byl nějaký sklad pro hospodářské účely. Místním JZD byla upravena střecha, ale kostel chátral. V 90. letech už nebyl hospodářsky využíván, byl celý otevřený, takže začal chátrat velice intenzivně,“ uvedl Ivo Dokoupil z Hnutí DUHA.

Když dobrovolníci začali kostel před deseti lety opravovat, byl zavalený sutinami, z jeho zdí rostly stromy a nebyl téměř vidět. Dnes tady zednické práce jedou naplno, je nová střecha a taky věž.

Letos pracují hlavně na omítkách, dělají podlahy a taky sakristii.

Až bude oprava kostela hotová, objekt bude sloužit pravděpodobně ke společenským účelům. Lidé z občanského sdružení by pak rádi obnovili i zaniklou vesnici Pelhřimovy, na jejímž území právě kostel stojí.

Vydáno pod