V Havířově se objevili falešní kriminalisté

Havířov - Šestasedmdesátiletou seniorku zastavili falešní kriminalisté na chodníku v centru města a namluvili jí, že kvůli vyšetřování krádeže musí v jejím bytě udělat domovní prohlídku. Důvěřivá důchodkyně přišla o peníze, zlaté prstýnky a řetízky.

Zrovna se vracela z nákupu domů, když ji na ulici oslovila údajná léčitelka. Za sedm set korun jí nabídla, že seniorku uzdraví. V té chvíli se objevil falešný kriminalista v civilu.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Postavil se ke mně a říká: nevěřte jí, to je zlodějka. Jsme od policie,“ uvedla okradená žena.

O několik minut později už byl falešný kriminalista v bytě důchodkyně. Vymyslel si, že musí z bytu odvést všechny cennosti na expertízu. Ukradl dvanáct tisíc korun a zlato. Jeho kumpán čekal v autě.

Policisté lidem vzkazují, že pravý kriminalista, na rozdíl od falešného, musí vždy ukázat služební průkaz nebo odznak s identifikačním číslem.

„V případě, že mají lidé podezření, že se jedná o podvodníka nebo falešného policistu, měli by trvat na tom, aby celá věc byla zdokumentována na policejní služebně,“ informoval Miroslav Kolatek, mluvčí PČR Karviná.

Zloději, kteří se představují jako kriminalisté, zkouší podle policistů novou taktiku, jak se dostat k seniorům do bytu. Doposud se jim snažili namluvit, že přišli udělat odpočet vody nebo plynu.

Vydáno pod