Hasiči tří států poběží s plnou výstrojí pod vrchol vysoké pece

Ostrava – Hasiči ze tří států střední Evropy poběží s plnou výstrojí pod vrchol vysoké pece v Dolních Vítkovicích. V zásahovém obleku a s dýchacím přístrojem vystoupají do výšky 60 metrů. Extrémní závod o nejtvrdšího hasiče odstartuje 31. srpna.

Podobné závody se v Ostravě konají pravidelně několik let. Až dosud je ale hostilo Prokešovo náměstí v centru města. Závodníci tehdy vybíhali na věž budovy ostravského magistrátu. „Běh na vysokou pec bude náročnější. Především proto, že schodiště je mnohem užší. Navíc není zastřešené. Hasiči budou vystaveni případné nepřízni počasí,“ řekl pořadatel akce Miroslav Šín.

Závod bude rozdělen na čtyři úseky. Na zvládnutí každé disciplíny bude mít závodník čtyři minuty. Pokud úsek nestihne dokončit, bude diskvalifikován. „V prvním úseku musí závodníci roztáhnout čtyři hadice a další dvě smotat a přenést na určené místo. V další disciplíně musí zvládnout 100 úderů těžkým kladivem do speciálního boxu, protáhnout barel vážící 25 kilogramu úzkým tunelem, přenést 80 kilogramů vážící figurínu na vzdálenost 100 metrů a na konci musí překonat tři metry vysokou stěnu,“ popisuje Miroslav Šín.

Extrémní závod hasičů
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Ve třetí disciplíně pak musí hasiči prokázat zdatnost při manipulaci se žebříkem – při tažení břemene do výšky a při šroubování proudnic. V závěrečném úseku pak na závodníky čeká náročný běh pod vrchol vysoké pece. „Vše má simulovat reálné podmínky zásahu, i proto budou hasiči závodit v zásahových kalhotách, kabátu a obuvi. Navíc budou běhat s dýchacím přístrojem,“ uzavírá Miroslav Šín.

Pořadatelé očekávají asi sto závodníků z Česka, Polska a Slovenska. Mezi největší favority patří čerstvě ustanovená česká reprezentace. „Češi jsou v hasičském sportu na světové špičce,“ vysvětluje Miroslav Šín.