Soud s Maslákem se odsouvá na září. Obžalovaný žádal změnu obhájce

Zlín - Údajnému šéfovi gangu vyděračů Miroslavu Maslákovi se opět podařilo oddálit hlavní soudní líčení - zažádal o změnu obhájce. Zlínský soud tak v jeho případu ani dnes nepokročil, další jednání se odsouvají až na září. Soud měl přitom dnes vyslechnout několik desítek svědků.

Policejní těžkooděnci opět obklopili zlínský soud. Jejich přítomnost značí další soudní jednání s obžalovaným Miroslavem Maslákém, údajným šéfem česko-slovenského vyděračského gangu. Hned v úvodu soudního jednání ale obžalovaný všechny přítomné překvapil tím, že požádal svého obhájce, aby opustil síň. Jednání bylo neveřejné.

„Obžalovaný uvedl, že došlo ke ztrátě důvěry mezi ním a obhájcem. Důvody byly pro soud natolik silné, že mu vyhověl,“ sdělil státní zástupce Roman Kafka.

Podle informací ČT Maslák argumentoval údajnými blízkými vztahy obhájce se členy soudního senátu. Jeho předseda tak muži přidělil nového advokáta ex offo. Jenomže nový obhájce si bude muset prostudovat spis, a proto bylo dnešní jednání, ale také všechna další líčení naplánovaná na tento týden zrušena a odsunuta až na začátek září.

Miroslav Maslák se svým obhájcem
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Třiatřicetiletý Maslák čelí obžalobě z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. Případ od počátku provázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Každý převoz Masláka k soudu stojí padesát až sto tisíc korun. Mimořádný je i počtem námitek a stížností, které Maslák podává. Naposledy soud jednal začátkem července tohoto roku, tehdy už pošesté.

Ex offo v trestním řízení

V trestním řízení ex offo označuje případ tzv. nutné obhajoby, kdy obviněný musí mít obhájce ze zákona (například je-li ve vazbě nebo horní hranice hrozícího trestu odnětí svobody převyšuje pět let), ale sám si jej nezvolí. Pak je mu ustanoven neprodleně soudem. Obhájcem může být pouze advokát a je povinen případ převzít. Pouze z důležitých důvodů může být na žádost obhajoby této povinnosti zproštěn.

Zdroj: Wikipedie

Miroslav Maslák s eskortou
Zdroj: Zdeněk Němec/ČTK

Podle obžaloby organizovaná skupina na východní Moravě vydírala 25 lidí, především majitelů heren, diskoték nebo firem, a také jim vyhrožovala. Podle státního zástupce způsobil gang škodu ve výši nejméně 1,25 milionu korun, vyděračskými praktikami chtěl dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 milionu. Pětice obžalovaných působila v Česku od jara do listopadu 2012. Zastrašování a vydírání se Maslák údajně dopouštěl i na Slovensku, kde mu hrozí až výjimečný trest. Ze Slovenska je také pověstný sérií soudních obstrukcí.