Berdychův úspěch: V žebříčku je poprvé pátý

Londýn - Tomáš Berdych se ve světovém žebříčku posunul na páté místo, tedy nejvýše v kariéře. Vystřídal Švýcara Rogera Federera, který neobhájil na turnaji v Cincinnati titul a klesl až na sedmé místo, což je jeho nejhorší umístění od října roku 2002. V ženském pořadí WTA zůstala Petra Kvitová devátá.

„Pětka ve škole byla ostuda. Dnes je to pro mě obrovská radost,“ řekl Berdych. „Čekal jsem na to dlouho a konečně se povedlo. O postup jsem usiloval asi dva roky, a ne jen pár týdnů. Splnil jsem si další cíl a dodalo mi to síly k dalšímu posunu,“ dodal.

Berdych se na páté místo posunul díky účasti v semifinále na Masters v Cincinnati, kde ho vyřadil až pozdější vítěz Rafael Nadal. Někdejší dlouholetý lídr žebříčku Federer na španělském rivalovi ztroskotal ještě o kolo dřív a předstihl ho i šestý Argentinec Juan Martín del Potro.

Federera pád neznepokojil. „Před US Open to nic nemění. Jde o první osmičku, na tom záleží. Žebříček pro mě teď stejně není hlavní motivací. Chci se dostat zpátky na vítěznou vlnu,“ prohlásil Federer, který počínaje červnovým Wimbledonem dvakrát překvapil prohrou s hráčem z druhé světové stovky.

Na druhé místo pořadí ATP se díky triumfu v Cincinnati posunul Nadal, který nahradil Andyho Murrayho. Wimbledonský vítěz prohrál na americkém betonu ve čtvrtfinále s Berdychem. V čele ženského žebříčku zůstala Američanka Serena Williamsová před svojí finálovou přemožitelkou ze Cincinnati Victorií Azarenkovou z Běloruska.

Vydáno pod