Každá lidová písnička skrývá dobrodružství. Dětem je odhalí Hýbánky

Pokličky, šátky nebo třeba brčka - to jsou předměty, které doma najde asi každý. Při troše fantazie se ale mohou proměnit i ve cvičební pomůcky. Jak, to děti zjistí díky pořadu Hýbánky, při kterém si zacvičí na známé lidové písničky.

Podkrovní pokoj je plný veselých barev a hraček. Skluzavka, tajná chodba a kouzelný strom, který prostoru vévodí, doslova lákají k dětským rošťárnám. A kolem nich je opravdu živo.

„Prosím vás, kam zmizela ta modrá rybička z police nad klavírem?“ přerušil veselé hrátky mužský hlas ze zákulisí. Z hračky se opět stala dekorace, kameramani čekající na pokyn režiséra se chopili přístrojů. V kulisách pokojíčku jako vystřiženého z dětských snů se totiž točí nový pořad brněnského studia České televize Hýbánky.

Jak už název napovídá, v pořadu jde hlavně o děti a pohyb. "Nechtěli jsme, aby to bylo jen takové to raz dva tři, raz dva tři dřep. Děti cvičí na lidové písničky. Navíc tu mají dva kamarády - hudebního klauna Zdeňka a klaunici Týnu - se kterými v každém dílu zažijí nějaké dobrodružství," řekl o pořadu režisér Pavel Šimák.

Režisér Pavel Šimák o natáčení pořadu Hýbánky (zdroj: ČT24)

Nestárnoucí příběhy v lidových písničkách

Zatímco se klavírista Zdeněk Král stará o hudební doprovod, Týna pro děti vymýšlí pohybové kreace inspirované slovy vybrané lidové písně. "Snažím se o to, aby cviky byly jednoduché, aby je děti lehce zvládaly, ale zároveň aby cvičení nebylo stereotypní. Aby to nebyly jen klasické lidové tanečky, naopak aby to bylo vždy něčím kreativní. Pokaždé používáme nějakou rekvizitu, která choreografii oživí," uvedla představitelka Týny Kristýna Štarhová.

Pro mladou studentku muzikálového herectví znamenají Hýbánky první moderátorskou zkušenost. „Nejnáročnější pro mě zpočátku byla fixace na kameru. Ve studiu se mnou cvičí tři nebo čtyři děti, ale musím neustále myslet na to, že jsou s námi i další děti, které se na nás dívají v televizi,“ svěřila se cvičitelka. „Důležitá je spontánnost, abych dovedla reagovat na nejrůznější situace a improvizovat. V pořadu také naživo zpíváme, takže zde určitě využiju i něco z herectví,“ dodala Kristýna Štarhová.

Průvodci pořadu o natáčení Hýbánek (zdroj: ČT24)

Spolupráci s kolegou Zdeňkem Králem si pochvaluje. „Myslím, že se dobře doplňujeme. Občas si své role i vyměníme,“ prozradila.

Úlohou „klauna“ Zdeňka není jen hrát na klavír, ale také oživovat situace svým specifickým humorem. "Moje postava moc nemluví, ale občas pronese něco vtipného, i když často spíš méně duchaplného,„ připustil hudebník, který se prý ve společnosti dětí ve studiu cítí jako doma. “Sám mám tři děti. Dělal jsem i písničky pro děti a zpěvníky, takže s dětským světem mám zkušenosti. Je mi mezi nimi dobře," řekl s úsměvem.

"Klaun" Zdeněk Král se stará o hudební doprovod na klavír
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Hýbánky budou jedním z pořadů, které se budou střídat v podvečerním pohybovém okénku na novém dětském kanálu ČT:D. Ten startuje už 31. srpna 2013.

Vydáno pod