Osud ohroženého Dolu Paskov bude jasnější ve čtvrtek

Frýdek-Místek - Nervozita a strach, to jsou pocity, se kterými čekají tisíce lidí na čtvrteční den. Společnost NWR vlastnící firmu OKD bude znát své hospodářské výsledky za první polovinu roku. A podle odborníků zřejmě nepůjde o veselé čtení. Horníci doufají, že právě ve čtvrtek firma naznačí i to, co bude dál s dolem Paskov či Ostravsko-karvinskými koksovnami.

Na první pohled je Staříč u Frýdku-Místku obec jako kterákoliv jiná. V jednom se ale liší. Pod povrchem tady leží dvacet tři milionů tun uhlí. Společnost OKD by ho mohla těžit ještě dalších 20 let.

Problém je, že uhlí leží hluboko a těžba se už nevyplácí. Na zprávu o své budoucnosti tady čeká dva a půl tisíce lidí.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Ve čtvrtek bude vlastník společnosti OKD - firma NWR vědět, jaké jsou její hospodářské výsledky za první pololetí letošního roku. Napoví i to, jestli se kola na těžební věži ztrátového dolu zastaví.

„O budoucnosti Dolu Paskov bude rozhodnuto v řádu týdnů. Ve čtvrtek zveřejníme hospodářské výsledky a do té doby se k tomu nemůžu vyjadřovat,“ uvedl Marek Síbrt, mluvčí OKD.

 „Situace na trhu s uhlím je pořád stejná, ne-li horší, takže já neočekávám, že se něco výrazného a pozitivního stane,“ informoval Pavel Bartoš, viceprezident Hospodářské komory ČR.

Zatímco společnost OKD mlčí, odboráři se ozývají čím dál tím hlasitěji. Vyzvali vlastníky OKD: Podržte nás v těžkých chvílích. O pomoc žádají i vládu, aby pomohla zachovat zaměstnanost.

A vládu žádají o pomoc i odbory.

„My jsme samozřejmě požádali nejen vlastníka, ale i představenstvo a vládu, protože uzavření Paskova je krátkozraké a do budoucna může být velmi špatné,“ uvedl za druhou stranu Jaromír Pytlík, předseda Sdružení hornických odborů.

Zástupci vlády chtějí postupně situaci řešit.

„Netrpělivě čekáme na výsledky. Je to úlohou státu, aby zabezpečil, že případný útlum bude rozložený v čase tak, abychom mohli zajišťovat náhradní pracovní místa,“ informoval Josef Babka, náměstek hejtmana MS kraje.

Na začátku roku dostala společnost OKD za úkol ušetřit jen tento rok přes dvě a půl miliardy. Jak se toto číslo změní a jaké budou další kroky společnosti, pokud se její ztráta prohloubí, bude jasné ve čtvrtek. 

Vydáno pod