Beskydské divadlo rekonstruuje hlediště

Nový Jičín - Hlediště Beskydského divadla v Novém Jičíně prochází rekonstrukcí. V novodobé historii novojičínského kulturního stánku je to druhá největší oprava. Budova z druhé poloviny 19. století, projektovaná známým vídeňským architektem Otto Thienemanem, byla postavená jako Německý spolkový dům. Divadelní scénou se stala až po druhé světové válce.

Nové podlahy v hledišti a hlavně sedadla, tak Beskydské divadlo rekonstruuje prostory pro diváky. Tři sta devadesát hostů se tak od září posadí do nového.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Beskydské divadlo nemá stálý soubor, hostují tady divadla z celé republiky, ale i ze Slovenska.

„Od roku 1992 tady zdomácněla spousta slavných a zajímavých souborů. Jeden z častých hostů je Divadlo Járy Cimrmana,“ uvedl Pavel Bártek, ředitel Beskydského divadla.

Budova ale od svého začátku nesloužila jen divadlu, vystřídaly se tady jak kulturní tak společenské akce. Ve své době sloužila hlavně hudbě, ostatně jako celé město Nový Jičín. Rekonstrukcí prošla hned několikrát. Tou největší asi v osmdesátých letech minulého století.

„Celá budova byla bohatě štukově vyzdobena, byla nádherně vybavena mobiliářem a myslím si, že bylo velice na škodu, že v 80. letech 20. století, kdy budova tehdejšího Beskydského divadla prošla rozsáhlou rekonstrukcí, zasáhla právě tyto interiéry, které byly velmi necitlivě poškozeny,“ uvedl Radek Polách, historik, Muzeum Novojičínska.

Do nového hlediště diváci poprvé usednou 6. září, kdy Janáčkova filharmonie zahraje Symfonii Moravia od Jana Šimíčka. Bude to při příležitosti 700. výročí Nového Jičína.