Za zvlněnou D47 nebude policie nikoho stíhat

Praha - Zvlnění dálnice D47 nebylo podle policie trestným činem. Podle Mladé fronty Dnes nebude proto nikoho stíhat a trestní oznámení, které podalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), odložila. ŘSD se závěry policie nesouhlasí a proti usnesení podalo stížnost. Naopak stavební společnost Eurovia prostřednictvím mluvčí Petry Kučerové vzkázala, že ji postup policie nepřekvapuje.

Podle generálního ředitele ŘSD Davida Čermáka policie odůvodňuje své rozhodnutí tím, že stavba byla řádně předána a že na ní vykonával pro ŘSD činnost technický dozor. „Jsme nepříjemně překvapeni, zvláště když jsme nebyli téměř vyslechnuti. K výslechu si pozvali jen správce stavby,“ řekl deníku. „Zvláštní věcí je i to, že nám bylo znemožněno nahlížet do spisů. Prý by to zhoršilo pozici Eurovie v arbitráži,“ dodal.

Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice v Ostravě začal v roce 2011, kdy ŘSD na poškozených úsecích nechalo provést kontrolní vrty. Podle ŘSD společnost Eurovia nedodržela domluvený postup stavby a většina vad vznikla použitím nekvalitního podkladového materiálu.

Eurovia: Za vše může ŘSD

Eurovia to odmítá, kvůli poškozování dobrého jména podala na ŘSD žalobu. „Celý problém vznikl už ve chvíli, kdy ŘSD vložilo do zadávací dokumentace pro výběrové řížení na stavbu D47 podmínku, že vybraný zhotovitel je povinen odebrat konkrétní materiál do podloží z konkrétní lokality a od firmy s neprůhledným vlastnictvím. Právě tento nestabilní materiál pak způsobil zvlnění dálnice,“ zopakovala dnes mluvčí Eurovie Petra Kučerová. Řekla, že Eurovia vyzývá ŘSD, aby zanechalo formálních a administrativních průtahů a umožnilo okamžitě zahájit standardní opravy zvlněné dálnice a též umožnilo zjištění příčin zvlnění. „Tím se prokáže i odpovědnost,“ uvedla mluvčí společnosti. Dodala, že kdyby prý ŘSD z účelových důvodů nezablokovalo před dvěmi roky opravy, mohla by být dálnice dávno v pořádku.

ŘSD má zcela jiný názor a podalo další trestní oznámení. Týká se údajné záměny požadované oceli za levnější při stavbě některých mostů. „Je to ve stadiu vyšetřování,“ sdělil mluvčí Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej.