Nemocnice zkouší nový přístroj, rakovinu kůže pozná během minut

Brno – Speciální přístroj, který dokáže během pěti minut odhalit rakovinu kůže, teď testují ve Fakultní nemocnici Brno. Na dva měsíce ho tam zapůjčil sám výrobce. Lékaři si přístroj chválí, potřebné tři miliony na jeho nákup ale zřejmě jen tak neseženou. Lidí s rakovinou kůže přitom v Česku přibývá, za posledních 40 let stoupl počet nemocných více než šestkrát.

Paní Ivana se dřív ráda a hodně opakovala, teď se ale bojí o svou kůži. Opalování omezila, a pokud se vystavuje slunci, používá opalovací krémy s vysokým faktorem. Dnes přišla do Fakultní nemocnice Brno na pravidelnou pololetní prohlídku znamének. Už si jich nechala odstranit 15, dalších 30 jí ještě po těle zbývá. 

Ivanu dnes lékařka vyšetřila speciálním přístrojem SKINTELL, který nemocnici na dva měsíce půjčil výrobce. V Česku ho zatím jiná nemocnice netestovala. „Pokud vyšetřujeme klasickou histologickou metodou, obdržíme výsledek většinou za 14 dnů. Kdežto se SKINTELLem se na znaménko podíváme a přístroj nám dá výsledek do pěti minut,“ popsala přednosti nové technologie primářka Dermatovenerologické kliniky FN Brno Olga Faustmannová. 

Hovoří primářka Dermatovenerologické kliniky Olga Faustmannová (zdroj: ČT24)

Výsledek se ihned dozvěděla i paní Ivana. „U pacientky tady máme nepravidelné znaménko v dolní části zad, takže jsme se ho rozhodli vyšetřit. Přístroj nám ukázal, že pigmentové buňky jsou pravidelné,“ vysvětlila lékařka Monika Vrábová. Výsledek vyšetření tedy zní: znaménko hlídat, ale zatím neřezat.

Jak si Česko stojí ve statistikách rakoviny kůže?

Česká republika zastává ve světových statistikách nelichotivou pozici – je na 11. místě co do nárůstu výskytu melanomu. Od roku 1970 vzrostl počet nádorů více než šestkrát.

1970 - 316 případů maligního melanomu

2000 – 1413 případů maligního melanomu

2009 – 2008 případů maligního melanomu

Zdroj: Dermanet.cz

Lékaři se pustili do osvěty a prevence 

Před 12 lety se čeští lékaři připojili k osvětové akci Evropský den melanomu. Vždy jeden den v roce mají pacienti možnost nechat se u vybraných lékařů nebo ve speciálních stanech na náměstí zdarma a bez objednání vyšetřit. Za 12 let toho jen v Česku využilo více než 54 tisíc lidí. V roce 2012 bylo ve stanech v Praze, Ostravě a Brně vyšetřeno celkem 3 523 návštěvníků. Celkem bylo objeveno 103 zhoubných kožních nádorů. 

Masarykův onkologický ústav na svých stránkách nabízí aplikaci pro výpočet četnosti výskytu různých typů rakoviny v závislosti na pohlaví a věku pacienta.

Na maligní melanom v Česku ročně zemře na tři stovky lidí. Jde o jeden z nejčastějších zhoubných nádorů kůže, přibývá ho hlavně u mladých lidí. I když nádor lze snadno, a tedy včas odhalit, lidé prevenci často podceňují. 

Prevence je přitom téměř jedinou účinnou zbraní proti rakovině kůže. Nádor je schopen poměrně brzy metastázovat, pokud se tak stane, následná léčba zabírá jen málo. Obecně je prognóza melanomu velmi špatná, přežití do 5 let po zákroku je nízké. „Melanom je v tomhle velice nevyzpytatelný. Může metastázovat i po deseti letech po odstranění,“ uvedla lékařka Vrábová. Pokud se ale problémové znaménko podaří odhalit v rané fázi, je pravděpodobnost vyléčení téměř stoprocentní. 

Vyšetřit by se měl nechat ten, kdo má:

- světlou kůži, mnoho pih

- větší množstvím mateřských znamének (více než 25)

- kožní nádor v rodině

- opakované spálení, návštěvy solária

- pravidelné dovolené u jižních moří nebo blízko rovníku

- nově vzniklé nebo měnící se pigmentové znaménko

Počet melanomů stoupl v České republice za posledních 40 let více než šestkrát. K hojnějšímu výskytu nádorů přispívá hlavně dlouhodobé opalování, ale i ztenčování ozonové vrstvy. Každý úbytek ozonu znamená zvýšené množství UV záření dopadajícího na zemský povrch. I velmi malé odchylky v množství ozonu se mohou odrazit na lidském zdraví – například o 10 procent méně ozonu znamená o 20 procent nárůst UV záření na zemském povrchu, a tedy nárůst vzniku kožní rakoviny až o 40 procent. „Třeba letošní slunečné léto dalo zabrat kůži každého z nás,“ myslí si primářka Faustmannová. Nejvyšší nárůst rakoviny zaznamenali lékaři u dívek a žen ve věku od 10 do 29 let. 

  • Melanom autor: ČT24, zdroj: www.dermanet.cz
  • Melanom zdroj: www.dermanet.cz

Jak poznat problémové znaménko?

Příznaky, které signalizují počínající přeměnu klidného pigmentového znaménka, jehož včasné odstranění často předejde rozvinutí zhoubného nádoru, můžeme shrnout do takzvaných ABCDE pravidel. Čím více písmenek je pozitivních u jednoho pigmentového znaménka, tím větší je pravděpodobnost, že se jedná o rizikový projev.

A (asymmetry): asymetrie

Varovným znamením je asymetrická skvrna, která nemá formu oválu či kruhu.

B (border): ohraničení

Hranice skvrny by měla být ostrá a pravidelná. Neostré, rozpité ohraničení nebo nepravidelné výběžky vybíhající ze znaménka by měly upoutat vaši pozornost.

C (colour): barva

Není dobré, když je znaménko tmavě hnědé až černé nebo má nepravidelnou skvrnitou pigmentaci s různými odstíny.

D (diameter): průměr

Pigmentové znaménko, jehož průměr je větší než 5 milimetrů, by nemělo uniknout vaší pozornosti.

E (elevation): vyvýšení

Pokud pozorujeme růst pigmentového znaménka do výšky, může to být známkou postupujícího nádoru. Pokud však máme mateřské znaménko již řadu let nad úrovní okolní kůže, nemusí to znamenat nebezpečí.

Zdroj: Melanom.cz