Luhačovice otevřou další pramen - jmenuje se Nový Jubilejní

Luhačovice – V luhačovickém podzemí je nezvykle živo – právě v těchto dnech dělníci usilovně pracují na vyvedení Nového Jubilejního pramene na povrch. Luhačovice se otevření nového pramene dočkají po padesáti letech, Nový Jubilejní bude teprve pátým veřejně dostupným pramenem.

Nový Jubilejní pramen vyvrtali v Luhačovicích už v roce 1988. Od té doby byl ale vrt v hloubce 50,5 metru využíván k výrobě směsi, která se používá k inhalačním a koupelovým procedurám. Až po dlouhých 25 letech dostanou návštěvníci příležitost pramen ochutnat.

V podzemí už se na vyvedení pramene na zemský povrch usilovně pracuje. Slavnostní otevření pramene je naplánované na neděli 8. září. Pítko vznikne na strategickém místě poblíž Společenského domu, dá se proto očekávat, že o ochutnání Nového Jubilejního bude velký zájem.

NO COMMENT: Nový pramen v Luhačovicích (zdroj: ČT24)

Prameny určené pro pitnou kúru

  • Vincentka – nejproslulejší luhačovický pramen, který vyvěrá na severním úpatí Velké Kamenné. Již v roce 1680 byl znám jako „Hlavní pramen,“ pojmenování Vincentka dostal až koncem 18. století. Nejčastěji se používá k pitné léčbě a k inhalacím. Jako jediná ze zdejších pramenů se plní do lahví a vyrábějí se z ní další výrobky.
  • Aloiska - patří k nejstarším minerálním pramenům. Vyvěrá v parku nad Bílou čtvrtí o 30 m výše než ostatní prameny. K pitné léčbě se používal od roku 1821. V roce 1830 byl řádně zachycen a dostal své nynější jméno Aloiska. Užívá se k pitné léčbě, především při onemocnění zažívacích orgánů, ale i k inhalacím.
  • Ottovka – původně vytékala volně. Teprve v roce 1905 byla zachycena v kamenném sklepení. V roce 1929 byl nedaleko jejího skutečného vývěru postaven kruhový pavilon, který navrhl architekt Skřivánek. Ottovka se používá se k pitné léčbě.
  • Pramen Dr. Františka Šťastného - vyvěrá v blízkosti Lázeňského divadla. Pramen byl původně upraven jako studna Janovka. Při dalším hloubení vrtu v roce 1929 došlo v hloubce 37 m k erupci silně proplyněné minerální vody, která stříkala do výše téměř 20 m a tak dostal název Gejzír. Poté dostal na počest luhačovického rodáka umučeného za II. světové války jméno Pramen Dr. Šťastného. Používá se k pitné léčbě a má nejvýraznější chuť.
  • Viola - nejnovější z luhačovických pramenů, k jeho objevení došlo v roce 2010 poblíž stávajícího pramene Ottovky. Voda je vhodná pro pacienty s onemocněními dýchacího ústrojí, s onkologickými nemocemi, žaludkem, žlučníkem, diabetem nebo s nemocemi cév.

Prameny využívané pro léčivé koupele

  • Elektra 1 – je jedním z nejkoncentrovanějších pramenů v luhačovické zřídelní základně. Pramen původně volně vytékal do řečiště řeky Horní Olšavy. Teprve v roce 1908 byl vyhlouben, vyzděn a v roce 1910 po regulaci řeky řádně zachycen. Při další úpravě byl sveden až na Lázeňské náměstí, kde v letech 1934 - 1937 sloužil pro pitnou léčbu.
  • Nový Jubilejní - byl získán v roce 1988 v bezprostřední blízkosti pramene Jubilejního. Je připraven ke kvantitativnímu obohacení koupelové směsi v nádrži.
  • Nová Čítárna - byla navrtána v roce 1987 vedle Společenského domu směrem k budově ředitelství. Odvádí se do vodojemu minerálních vod ke zvýšení kapacity koupelových směsí pro podávání uhličitých koupelí.
  • Nová Janovka - byla druhým navrtaným pramenem (po Nové Čítárně) v roce 1987, který řešil nedostatek vody po havárii kanalizačního sběrače. Je odváděna do akumulační nádrže k uhličitým koupelím, ale je možno ji užít i k inhalacím.

(zdroj: Luhačovice.cz, Wikipedie)