Veselí rozstěhovalo lidi z tamního ghetta

Veselí nad Moravou – Zbavit se jednoho ghetta se povedlo radnici ve Veselí nad Moravou. V bývalém chudobinci v ulici Benátky bydleli sociálně slabí. Obyvatele domu teď radnice přestěhovala, budovu se špatnou pověstí opraví a promění v atraktivní bydlení. Právě sestěhovávání chudých lidí na jedno místo odborníci kritizují, snaha veselské radnice by tak mohla být krokem správným směrem.

Roky byl obytný dům v ulici Benátky pravidelnou zastávkou městské policie. Teď už je ale v ulici klid. Všech čtrnáct bytů, které tvořily malé ghetto sociálně vyloučených obyvatel Veselí, je nyní prázdných. „Strážníci sem vyjížděli nejčastěji řešit občanské soužití, kdy se sousedé navzájem napadali verbálně, docházelo i k fyzickému napadání,“ popsal velitel Městské policie Veselí nad Moravou Rostislav Prax. 

Vybydlené pokoje, koupelny a toalety byly společné na chodbách. Ještě před dvaceti lety sloužil dům jako městský chudobinec. Dnešní požadavky na bydlení naprosto nesplňuje. I přesto tu žili hlavně sociálně slabší lidé. Poslední nájemníci navíc dlužili městu desítky tisíc za nájem. „Dům teď opravíme a nabídneme novým nájemníkům atraktivní bydlení,“ vysvětlil záměr radnice vedoucí Odboru majetku a investic Rostislav Haničinec. 

Bývalé obyvatele radnice přestěhovala jinam, nejčastěji do startovacích a sociálních bytů na sídlišti. Rozbila tak jedno malé ghetto, což odborníci oceňují. „Vždycky je tou nejlepší variantou pokusit se je rozstěhovat do okolní zástavby tak, aby ti lidé mohli fungovat v rámci ostatního bytového fondu ve městě,“ potvrdil ředitel Agentury pro sociální začleňování Martin Šimáček. 

Některé obyvatele sídliště noví sousedé netěší. „Je to takové malé veselské ghetto,“ stěžovala si místní obyvatelka. Další dva muži ale tvrdí, že na sídlišti je zatím klid. „Mají tady pěkné bydlení, mají se tu dobře, pokud by se chovali slušně,“ řekl jeden z mužů. „Žádné problémy tu zatím nejsou. Tady nejsou pohromadě, jsou mezi lidmi,“ dodal další. 

Oprava domu v ulici Benátky přijde na sedm milionů korun. Novým nájemníkům radnice zrekonstruované byty nabídne nejpozději v druhé polovině příštího roku.

  • Obyvatelé dostali náhradní bydlení, říká Haničinec zdroj: ČT Brno
  • Řešili jsme hlavně drobné potyčky, potvrdil strážník Prax zdroj: ČT Brno
Vydáno pod