Poradna se za půl roku zasloužila o vykázání 24 domácích tyranů

Ostrava - Dvacet čtyři vykázaných, to je bilance případů domácího násilí v Ostravě za prvních sedm měsíců letošního roku. Moravskoslezský kraj je po Ústeckém v počtu případů domácího násilí nejhorší. Pro oběti domácího násilí jsou v Ostravě dvě nové poradenské místnosti, které nahradily formální výslechové místnosti.

Ve svých dvaatřiceti letech si paní Kateřina dodělává maturitu. Se synem žije v domě pro matku a dítě. Nastěhovala se sem před rokem, když v sobě našla sílu opustit po deseti letech partnera, který ji dlouhodobě psychicky i fyzicky týral.

„Už jsem nechtěla pokračovat, měla jsem strach o své dítě, o sebe, už jsem v tom nedokázala dál žít,“ uvedla Kateřina.

Na svého partnera podala trestní oznámení. Za týrání byl dokonce už odsouzen k podmíněnému trestu.

„Ten člověk mi vzal kus života a já nejsem ve stavu, že bych mu odpustila, takže s ním komunikuji na nezbytně nutné úrovni,“ doplnila Kateřina.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

S oběťmi domácího násilí komunikovali ostravští policisté a odborníci v klasických výslechových místnostech. Teď mají novou poradenskou místnost, která je pro obě strany příjemnější.

„Místnost jsme se snažili zařídit tak, aby se ohrožená osoba necítila jako v kanceláři, ale jako v domácím prostředí,“ informovala Gabriela Holčáková, mluvčí ostravské policie.

Místnost vytváří podle psychologů atmosféru důvěry a je zcela odlišná od toho, co očekává oběť, tedy policistu v uniformě a zcela formální kancelář.

Případy domácího násilí a vykázání řeší na Ostravsku speciální tým. Jeho členy jsou obvodní policisté, kteří jsou mnohdy prvními, kdo na místo přijíždějí. Sedmým rokem je v týmu i Stanislava Klečková.

 „Já osobně si myslím, že to, že se v týmu nachází ženy, je určitě velkou výhodou. Ženám se mnohem lépe hovoří s ženou a taktéž si myslím, že ženy mají jakousi přirozenější empatii a mnohem lépe s obětí pracují,“ uvedla policistka Stanislava Klečková.

Za prvních sedm měsíců letošního roku bylo z ostravských domácností vykázáno už čtyřiadvacet lidí. V šestnácti případech byl vykázaným manžel nebo druh, v sedmi syn a v jednom případě musela byt opustit matka.