V Lipové-lázních bude stát první pravoslavný kostelík ve Slezsku

Lipová-lázně - Nový pravoslavný kostelík vzniká v Lipové-lázních v Jeseníkách. Sakrální stavba, která se stane vůbec prvním pravoslavným svatostánkem ve Slezsku, bude zároveň i památníkem šesti tisíc zajatců. Ti na Jesenicku pracovali v období druhé světové války.

Do práce to bude mít pár metrů. Pravoslavný kněz Libor Josef Kratochvíla, otec myšlenky kostelíku v horách, bydlí až na samém konci Lipové-lázní, v části Horní Lipová. Místo vedle jeho domku bylo ještě v červnu prázdné, teď na něm postupně roste nová stavba.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Kostelík, do kterého se vejde zhruba čtyřicet lidí, má být dokončený příští rok v srpnu. Pracují na něm jen místní, a to od architekta až po stavební dělníky.

Kostelík bude zároveň i památníkem zajatců, kteří na Jesenicku přežívali v období druhé světové války v pracovních táborech.

„Bylo jich kolem šesti tisíc, většina z nich byla ze zemí bývalého sovětského svazu a jejich osud byl velmi tragický, protože měli status válečných zajatců a Němci se k nim podle toho chovali. Mnozí z nich tady byli zavražděni,“ uvedl pravoslavný kněz Libor Josef Kratochvíla.

Muž z Moldávie zemřel v roce 1944 jen tři sta metrů od kostelíku. Ti, co přežili, skončili v sovětských gulazích. Každý z nich by měl mít v kostelíku své jméno. Zatím po nich pátrají v ruských archivech, už shromáždili na čtyři sta jmen.

„Bohoslužby jsou plánovány každý den. Budeme nejen vzpomínat na jména zesnulých, ale doufáme, že se nám podaří najít všech těch šest tisíc jmen a vrátit je svým způsobem do života. Kostelík bude otevřený i běžným návštěvníkům a turistům,“ doplnil Libor Josef Kratochvíla.

První bohoslužba se tady bude konat už tuto sobotu. Hrubé stavbě přijede požehnat emeritní metropolita Kryštof.