Bývalý ministr Barták u soudu: Nabídku 20 milionů zprvu nepovažoval za úplatek

Brno - Klíčový svědek, bývalý ministr obrany Martin Barták, vypovídal dnes u brněnského městského soudu v kauze exšéfa kopřivnické Tatry Ronalda Adamse. Ten je obžalovaný z toho, že Bartákovi v roce 2009 na veletrhu IDET v Brně nabídl milionový úplatek za zisk vojenské zakázky pro Tatru. V jiné kauze okolo Tatry přitom Barták vystupuje jako hlavní obžalovaný.

Dvakrát se omluvit. Dnes konečně bývalý ministr obrany Martin Barták dorazil k soudu. Jako klíčový a jediný svědek měl vypovídat o nabízeném úplatku.

Reportáž Barbory Lukšové (zdroj: ČT24)

V soudní síni za zavřenými dveřmi Barták uvedl, že z počátku dvacetimilionovou nabídku od tehdejšího šéfa kopřivnické Tatry jako úplatek nevnímal. Na policii se totiž obrátil až v roce 2011, tedy dva roky po té, co ji měl dostat.

„To nebyl jeden impuls. To bylo mnoho faktorů, které začaly nabíhat někdy v listopadu roku 2010, kdy začala vykonstruovaná aféra proti mé osobě v takzvaném případu Tatra. No a jednotlivé střípky se sbíhaly a sbíhaly,“ komentoval kauzu Martin Barták.

Víc ale k celému případu říct nechtěl. 

„Pan Barták řekl, že s panem Adamsem mluvil na téma ekonomických problémů Tatry a potřebě firmy získat další zakázku, nejlépe pro armádu. Dále zmínil fond, který by měl sloužit k zajištění dalších zakázek Tatry pro armádu,“ uvedl státní zástupce Jan Petrásek.

Obžalovaný, bývalý šéf kopřivnické Tatry Ronald Adams, se ani dnes soudního líčení neúčastnil. Podle svého advokáta dorazí až k posledním jednáním, kde bude vyslýchán.

Martin Barták u soudu vypovídal víc než dvě hodiny. Pak soudkyně jednání opět odročila, tentokrát na 3. září.