Jezdci už jsou v Brně, motorky přivezla obří letadla

Brno – Víkendová Velká cena silničních motocyklů se blíží. Do Brna už dorazili jezdci i jejich stroje, které včera přivezly tři obří Boeingy. Na nápor návštěvníků se chystá brněnský automotodrom i majitelé kempů a restaurací. Na dopravu a bezpečnost v okolí okruhu dohlédne více než tisícovka policistů a strážníků.

Přípravy na Velkou cenu zaměstnávají nejen správce automotodromu, ale i policisty, kteří mohou počítat s perným víkendem. Komplikací může být hlavně rozkopaná dálnice D1. Právě kvůli dopravním omezením na dálnici apelují policisté na řidiče, aby nenechávali příjezd na poslední chvíli. 

Dopravu může komplikovat i situace v Žebětíně, jehož část je kvůli opravě kanalizace rozkopaná. Průjezd městskou částí bude zachován. V Žebětíně bude oproti loňsku také připravené menší parkoviště než v minulosti. Podle Miloslava Macháta z jihomoravské policie by měli motoristé využívat zejména velké parkoviště naproti vstupu na okruh. 

Na parkovišti bude mít své stanoviště i policie. „Pokryjeme celé parkoviště, aby tam nedocházelo ke krádežím. Budeme také využívat cyklohlídky. Loni se nám to osvědčilo, je to mobilnější,“ uvedl Machát. Policie podle něj bude dělat také kontroly na alkohol a drogy. „Tyto problémy budeme nekompromisně řešit,“ dodal Machát. 

Loni v den závodu parkovalo v okolí Masarykova okruhu 8 300 aut, 2 900 motocyklů, 60 autobusů a 120 karavanů.

Na Velkou cenu do Brna míří každoročně desetitisíce lidí. „Kolonám se proto asi nevyhneme,“ uvedl Machát. Brněnský dopravní podnik návštěvníkům doporučuje, aby k cestě na okruh využili linku 400, která jede z Mendlova náměstí. Ve špičce před závody pojede jednou za dvě minuty. „V neděli  nasadíme až 80 autobusů. Nejlepší je nechat auto v centru Brna,“ uvedl Jan Seitl z brněnského dopravního podniku. Linku 400 doplní speciální linka X, která bude jezdit kyvadlově v okolí okruhu. Obě linky mají konečnou před bránou automotodromu. 

Start Peška je v ohrožení 

Čeští jezdci, kteří budou o víkendu startovat na závodech Grand Prix, už dorazili do Brna. Dnes v poledne šli navštívit malé pacienty v Dětské nemocnici Brno, kde následně rozdávali podpisy. Pozvání přijali jezdci Karel Abraham, Lukáš Pešek, Jakub Kornfeil a mladá naděje motocyklového sportu Karel Hanika. 

Start Lukáše Peška je ale možná ohrožený. Momentálně se mu totiž nepodařilo zajistit finance, které měl podle smlouvy zaplatit italskému týmu Ioda Racing za start v letošním seriálu královské kategorie MotoGP. 

Jezdci navštívili malé pacienty v dětské nemocnici (zdroj: ČT24)

„Musím říct, že je dost velká možnost, že se v Brně vůbec nezúčastním,“ přiznal Pešek. „Podepsal jsem smlouvu, jejíž součástí jsou finanční závazky, které nejsou plněny, a je tak možné, že nebudu připuštěn k závodu. A musím říct, že bych to i chápal,“ přiznal závodník. 

Neuhrazené závazky nechtěl blíže specifikovat, jen uvedl, že se jedná o značnou sumu. „Klidně se mohlo stát, že bych neodjel polovinu závodů, ve kterých jsem startoval,“ řekl Pešek, který do MotoGP nečekaně přišel letos. O finance se mu měl starat manažer Josef Liška, Pešek ale bere problém primárně za svůj. „Pod smlouvou jsem podepsaný já,“ řekl. 

Zda se na start Grand Prix České republiky na Masarykově okruhu postaví, bude podle všeho jasno až v pátek, kdy začnou volné tréninky.

Jak se dostat autem na Grand Prix?

Silnice II/602 (od dálnice D1 v obou směrech, ze silnice II/602 z Brna a ze silnice I/23 z Rosic)

Vhodné pro parkoviště: Pod vysokým napětím - auto i moto, parkoviště Střelnice - moto, P - autobus

MODRÁ od Brna mimo dálnici D1

ČERVENÁ od Brna po dálnici D1

ZELENÁ od Prahy po dálnici D1

FIALOVÁ od Prahy mimo dálnici D1

Doprava po silnici II/602
Zdroj: ČT24/Automotodrom Brno

Silnice III/3842 - od Ostrovačic

Vhodné pro parkoviště: parkoviště Ostrovačice - auto, parkoviště Střelnice - moto

Doprava po silnici III/3842 od Ostrovačic
Zdroj: ČT24/Automotodrom Brno

Silnice III/3842 - od Žebětína

Vhodné pro parkoviště: parkoviště Žebětín - auto

POZOR! V Žebětíně probíhá rekonstrukce kanalizace. Doprava je vedena stavbou. Dbejte zvýšené opatrnosti.

Doprava po silnici III/3842 od Žebětína
Zdroj: ČT24/Automotodrom Brno
Vydáno pod