Sokolská 26 vystavuje bytosti z druhého břehu Davida Moješčíka

Ostrava – Výstavní síň Sokolská 26 představuje už poslední týden sochy Davida Moješčíka. Tento rodák z Frýdku-Místku patří k umělcům, kterým se daří prosazovat i ve veřejném prostoru. Je například autorem třímetrové bronzové sochy Levitace, která zdobí prostranství před vlakovým nádražím Ostrava-Svinov, vytvořil sousoší Tragikomedie v Činoherním klubu v Praze, podílel se na pomníku Operaci Antropoid v Praze 8.

Pro Moješčíkovu tvorbu jsou typické až hyperrealistické nahé ženské postavy, které jsou k vidění i na ostravské výstavě. Ta se jmenuje Bytosti z druhého břehu a sochařství Davida Moješčíka.

Kurátorem je Pavel Netopil. „Autor je bytostný figuralista a obratný modelér, který v tradičním souladu považuje zobrazování lidského těla za projev smyslu lidské existence,“ shrnuje Moješčíkovu tvorbu Pavel Netopil, který také oceňuje, že se mladý sochař dostává k práci ve veřejném prostoru i v nelehkých podmínkách současné kulturní politiky.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Při pohledu na sochu Levitace i některé další je zřejmé, že autor zachycuje postavy v pozicích jógy. „Jóga mne zajímá od dětství,“ potvrdil umělec. „Jde mi o to, aby sochy byly statické, aby působily sošně, zastaveně, aby to nebyl jen doslova zastavený pohyb,“ vysvětloval devětatřicetiletý sochař.

Sochy Davida Moješčíka
Zdroj: ČT24

David Moješčík zahájil středoškolská studia na kamenickém učilišti v Žulové, pokračoval na stavební průmyslovce v Ostravě, odkud přešel na ostravskou Střední umělecko-průmyslovou školu na design. Nakonec zakotvil v oboru kamenictví a sochařství průmyslové školy v Hořicích v Podkrkonoší. Vysokoškolská studia zahájil v Brně v sochařském ateliéru Vladimíra Preclíka, rok strávil na pražské akademii u Jana Hendrycha, odkud se vrátil zpátky do Brna, kde pracoval v ateliéru Michala Gabriela.

Sochy Davida Moješčíka
Zdroj: ČT24

Výstava se zkráceným názvem MojDa, což je jeho umělecký pseudonym, končí 4. října. Poté galerie představí pražského malíře Jakuba Hoška.