Happening upozornil na špatnou kvalitu vody v Ostravici

Ostrava - Architekti z Ostravy uspořádali u Sýkorova mostu happening, kterým chtějí upozornit na špatnou kvalitu vody v řece Ostravici. Lidi, kteří se ve špinavé vodě vykoupali, sprchovali hasičskými hadicemi.

Vedení města nedávno vytvořilo na břehu řeky nové pláže, avšak vzhledem k tomu, jak je řeka špinavá, tam chybí sprchy.

Špatnou kvalitu i na pohled odpudivé vody potvrdili hygienici, kteří nedoporučují koupání v Ostravici v Ostravě. „Opakované testy potvrdily zejména v mikrobiologických ukazatelích nevhodnost této vody ke koupání,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Helena Šebáková.

Happening je součástí neziskového projektu Městské zásahy Ostrava 2013, jehož cílem je poukázat na problematická místa v Ostravě a také navrhnout možná řešení. Svými návrhy na vylepšení veřejného prostoru mohou přispět odborníci i veřejnost. Ostravice je jedním z míst, na které chce projekt upozornit.

„Chceme si užívat centra Ostravy, chceme se koupat v řece, ale nejprve musíme něco dělat s kvalitou vody. Happeningem chceme poukázat na to, že Ostravice, bohužel, není čistá,“ uvedla za organizátory Vendula Šafářová.

Řeka Ostravice v Ostravě
Zdroj: Igor Zehl/ČTK
Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)
Vydáno pod