Ve Zlíně jsou k vidění nově objevené fotografie z Baťovské éry

Zlín - Fotografie Jana Lukase zachycující baťovský Zlín v letech 1936 až 1938 jsou ode dneška k vidění ve Zlíně. Snímky jsou vystavené vůbec poprvé, lidé je mohou vidět v galerii evangelického kostela. Ačkoliv bylo několik Lukasových snímků ze Zlína známo už dříve, série více než stovky negativů byla teprve nedávno objevena ve sbírkách zlínského okresního archivu.

Jednadvacetiletý Lukas nastoupil v roce 1936 po vídeňských studiích ve zlínských filmových ateliérech jako kameraman propagačního oddělení firmy Baťa. Zaujal například filmovou reklamou Silnice zpívá, za kterou získal Zlatou medaili na Světové výstavě v Paříži v roce 1937. 

„Dívat se a zachovat to, co mě zajímá, doufaje, že existuje mnoho dalších, které to také zajímá.“

Jan Lukas (zdroj: Wikipedie)

Hovoří ředitel Státního okresního archivu Zlín David Valůšek (zdroj: ČT24)

Zároveň svým fotoaparátem zachycoval život ve městě, jeho snímky se brzy objevily v prestižním prostoru Památníku Tomáše Bati. „Z dochovaných záběrů je zřejmé, že vedle volné tvorby dokumentoval pro firmu Baťa důležité události, které sloužily k pozitivní prezentaci firmy a jejích představitelů. Lukas tak nechyběl u tradičních oslav Svátků práce, zaznamenával odlet Jana Antonína Bati na cestu kolem světa roku 1937 nebo udělení čestného doktorátu témuž v Brně roku 1938,“ podotkl spoluautor výstavy David Valůšek. Nechybějí ani portréty známých i dnes už zapomenutých osob. 

Lukas zřejmě ve Zlíně za tři roky nasnímal stovky negativů, zachovalo se však jen torzo. „Při odchodu do exilu v polovině 60. let s sebou vyvezl jen mizivou část negativů a odhadem 200 tisíc snímků z let 1930 až 1965 zůstává stále nezvěstných. I proto je nově nalezený zlínský soubor důležitou součástí díla jednoho z našich nejlepších fotografů,“ řekl Valůšek. Ve Zlíně je vystaveno 25 zvětšenin. Výstava potrvá do 24. listopadu. 

  • Fotografie Jana Lukase zdroj: ČT Brno
  • Fotografie Jana Lukase zdroj: ČT Brno

Jan Lukas

Jan Lukas se narodil roku 1915 v Českých Budějovicích, zemřel v roce 2006 v New Yorku. Fotografovat začal jako dvanáctiletý. V sedmnácti byl přijat do prestižního Českého klubu fotografů amatérů. Hodně cestoval po Československu i zahraničí, roku 1936 nastoupil jako kameraman ve filmových ateliérech firmy Baťa ve Zlíně. Jako profesionál fotografoval Edvarda Beneše v tragickém roce 1938, Prahu obsazovanou nacisty, soud s válečnými zločinci v roce 1946, nástup komunistů, život v padesátých letech i Louise Armstronga v Praze 1965. Fotografická reportáž Moskva z roku 1963 byla po vytištění zničena, protože velvyslanec Sovětského svazu ji shledal „příliš pesimistickou“.

V roce 1965 emigroval přes Jugoslávii na Západ a následujícího roku se přistěhoval do Spojených států. Z Lukasovy rozsáhlé tvorby se zachovala jen část, mnoho negativů vzniklých před rokem 1965, se ztratilo; menší část z nich se v 90. letech našla ve sbírkách pražského Uměleckoprůmyslového muzea. Dochované Lukasovo dílo zahrnuje pětadvacet alb.

Díla Jana Lukase jsou zastoupena ve sbírkách Českého centra fotografie, Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, Moravské galerie v Brně, International Centre of Photography a Museum of Modern Art v New Yorku a Museum of Fine Arts v Houstonu.

Zdroj: Wikipedie