Sucho omezilo rybaření i sběr hub

Odry - Suché počasí trápí rybáře nebo také houbaře. Na horním toku Odry platí kvůli nízkému stavu vody zákaz rybolovu, rybáři odhadují škody na desítky tisíc korun. Špatnou úrodu kvůli suchu hlásí také houbaři.

Hladina řeky Odry ve městě Odry po deštích na počátku týdne o něco narostla, tak nízko ji ale rybáři v srpnu dlouho nepamatují. Na horním toku Odry proto vyhlásili zákaz rybolovu.

„Je to takový etický zákaz, aspoň pro nás rybáře, protože v takové vodě, kdy je ryba malátná, je snadnou kořistí,“ uvedl Jaroslav Fabián, hospodář Místní skupiny Odry, ČRS.

Problémy se suchem navíc podle rybářů zhoršuje i regulace řeky Odry. Zvláště při nízké hladině vody se nemají ryby před horkem a dravci kam schovat.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Kolik ryb budou muset rybáři odepsat, se zatím neví. Podle zkušeností z minulých let ale může jít jen v případě pstruhů až o pět tisíc nasazených plůdků. A to může znamenat ztrátu třeba až padesát tisíc korun. O další tisíce pak přicházejí oderští rybáři tím, že lidé nemají zájem o legální lov v revíru. Z tří set lidí dříve si letos koupilo povolenku jen padesát.

Problémy s nízkým průtokem na horních tocích řek mají i vodáci, kteří musí měnit lodě za typy s menším ponorem. Povodí Odry se označení situace za extrémní brání, sucho na řekách je ale podle správce toků mimořádné. 

Suché počasí kříží plány také houbařům. Výpravy do lesů většinou končí zklamáním.

„Před třemi lety byla povedená sezóna, to jsme nosili plné koše, tři i čtyři denně, to bylo opravdu ideální,“ uvedl houbař Marek Holuša.

Podle předpovědi počasí přitom do víkendu pršet na severu Moravy nebude. Rybáři očekávají, že zákaz rybolovu bude platit minimálně do příštího týdne.