Strhující emoce vyvolává muzikál Jesus Christ Superstar i jako koncert

Brno – Romantické nádvoří hradu Špilberk se na dva večery stalo koncertním pódiem. Městské divadlo Brno připravilo koncertní verzi světoznámého muzikálu Jesus Christ Superstar. Sólisté divadla zazpívali slavné hity v anglickém originále. Příležitost zajít si na jedinečný koncert dostanou diváci v rámci Mezinárodního hudebního festivalu Špilberk ještě v pátek.

Tim Rice a Andrew Lloyd Webber napsali rockovou operu o posledním týdnu života Ježíše Krista už v roce 1969. Muzikál nejprve okouzlil diváky v londýnském West Endu, později na Broadwayi a nakonec si dobyl srdce milionů lidí po celém světě. Dodnes patří k nejhranějším Webberovým dílům.

Na pódiu, které vyrostlo na nádvoří hradu Špilberk, se herci nesešli v kostýmech, ale v civilním oblečení. Přesto příběh neztratil nic ze svého kouzla. „Pro podobu tohoto koncertu jsem se inspiroval ve Vídni. I tady hraje deset herců všechny postavy, je to jistá scénická forma. Společně s velkým orchestrem a hudbou to vytváří strhující emoce,“ popsal muzikálový herec a režisér Petr Gazdík. Byl to právě on, kdo se rozhodl převést dílo do koncertní podoby. Na koncertu si zároveň střihl roli Jidáše Iškariotského.

NO COMMENT: Koncertní uvedení muzikálu Jesus Christ Superstar (zdroj: ČT24)

V roli Ježíše se na Špilberku představil sólista brněnského městského divadla Dušan Vitázek. „Tuhle roli hraji už sedm let. Běžně hrajeme muzikál v češtině, koncertní verzi v angličtině jsme předtím uvedli jen jednou. Zopakovat si to je pro nás taková třešnička na dortu,“ řekl Vitázek.

Sólisty Městského divadla Brno při koncertním uvedení muzikálu doprovázel velký orchestr. „Málokdy je vidět koncertní zpracování Jesus Christ Superstar v tak velkém obsazení orchestru. Většinou se hraje v počtu deseti lidí, je to jen taková malá rocková kapela,“ zdůraznil výjimečnost představení Gazdík.

Muzikál Jesus Christ Superstar se svého divadelního uvedení v Brně dočkal na podzim 2005. Od té doby se odehrálo 300 repríz, brněnští umělci ho v koprodukci s německými nebo americkými kolegy hráli po celé Evropě.

Jesus Christ Superstar je rocková opera, kterou vytvořili autoři Tim Rice a Andrew Lloyd Webber. Dílo vzniklo v roce 1969. Vypráví příběh posledního týdne života Ježíše Krista od jeho příchodu do Jeruzaléma až do jeho ukřižování. Příběh je poměrně kontroverzní, a to zejména proto, že je vyprávěn z perspektivy Jidáše Iškariotského.

Protože producenti měli strach z reakce věřících a církve, vydali nejprve písničky z muzikálu na gramofonovém albu. Až pak byl muzikál uveden živě v londýnském West End a později na Broadwayi.

(zdroj: Wikipedie)